Premierul bavarez Horst Seehofer îşi apără o vizită la Moscova unde se va întâlni cu Vladimir Putin
Seehofer – un aliat al lui Merkel care a criticat-o extrem de dur pentru că a primit atât de mulţi migranţi din Orientul Mijlociu şi din alte regiuni – a declarat că vizita prevăzută joi a fost convenită cu cancelarul şi ministrul german al Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier.
Relaţiile dintre Germania şi Rusia sunt tensionate în contextul unor îngrijorări cu privire la faptul că Moscova caută să intensifice o nemulţumire populară,, după ce o fată cu dublă cetăţenie germană şi rusă, în vârstă de 13 ani, a afirmat că a fost răpită şi violată de către migranţi, la Berlin. Procurorii au anunţat vineri că deţin probe care arată că aceste acuzaţii sunt false.
Criza din Ucraina şi războiul civil din Siria au afectat, de asemenea, relaţiile bilaterale, iar presa germană a acuzat Moscova de o cooperare secretă cu partide de extremă dreapta antimigraţie, care au câştigat susţinere atât în Germania, cât şi în alte ţări europene.
"Noi am pregătit această vizită cu multă atenţie (…) şi nu urmărim nicio politică externă paralelă", a declarat Seehofer pentru postul ZDF, adăugând că este motivat în primul rând de bunele relaţii – în special comerciale – dintre bogatul său land şi Rusia.
Însă criticii săi din întregul spectru politic nu au fost liniştiţi de aceste asigurări.
"Seehofer s-a poziţionat în mod clar împotriva cancelarului în dezbaterea pe tema refugiaţilor. Eu sper să nu se ducă în această vizită", a declarat Roderich Kiesewetter, un purtător de cuvânt pentru Politică Externă al grupului conservatorilor lui Merkel din Parlament.
"Dacă se duce, Seehofer este necesar să-i avertizeze pe ruşi că trebuie să înceteze falsificarea hibridă a unor informaţii şi finanţarea sub acoperire a reţelelor radicale de extremă-dreapta", a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag.
Deputatul Niels Annen, din cadrul Partidului Social Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al lui Merkel, a declarat pentru acelaşi ziar că "politica externă este făcută la Berlin, nu la Munchen", referindu-se la capitala landului condus de Seehofer.
Juergen Trittin, un purtător de cuvânt pentru Politică Externă al Verzilor (opoziţie), a declarat pentru Welt am Sonntag că Seehofer se va întâlni cu un "spirit înrudit" atunci când îl va vizita pe Putin.
"Unul organizează rezistenţa în rândul conservatorilor faţă de o politică umanitară cu privire la refugiaţi, iar celălalt îşi foloseşte reţeaua de propagandă pentru a mobiliza sute de germano-ruşi ca să organizeze demonstraţii în faţa caselor germane de refugiaţi", a spus el.
Scandalul violului de la Berlin a condus la un neobişnuit "război" de replici, săptămâna trecută, când ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat autorităţile germane de "ascunderea problemelor sub preş" printr-o muşamalizare a acestui caz de viol.
Steinmeier i-a replicat avertizând Moscova să nu exploateze cazul în scopul unei "propagande politice" şi influenţării dezbaterii – sensibile politic – din Germania.
Bavaria – locul prin care intră în Germania migranţii care sosesc pe «ruta din Balcani» – a fost afectată cel mai grav de acest aflux, iar Guvernul bavarez a denunţat o povară de nesuportat.
Uniunea Creştin-Socială (CSU) a lui Seehofer, formaţiunea-soră a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel, este una dintre cele mai puternice voci care-i cer cancelarului să închidă frontierele şi să trimită înapoi migranţii care nu au dreptul la azil politic.
Seehofer a ameninţat inclusiv că va depune o plângere, la Curtea Constituţională gemană, împoriva politicii cu privire la refugiaţi a Guvernului Merkel. În interviul acordat ZDF, el a spus că Bavaria va decide până la sfârşitul lui februarie dacă va trece la punerea în aplicare a acestei ameninţări.
sursa: mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!