Actualitate

Premierul Bulgariei refuză să preia migranții impuși de Austria ca să intre în Schengen: NU acceptăm!

Premierul bulgar Nikolai Denkov a precizat luni că negocierile aflate în desfăşurare cu Austria încă nu au condus la un acord final cu privire la aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen deocamdată cu aeroporturile, relatează agenţia Novinite.

Vorbind la postul bTV, Denkov a respins posibilitatea ca Bulgaria să accepte în mod exclusiv anumite reguli specifice, făcând referire la cererea guvernului austriac ca România şi Bulgaria să preia migranţi sosiţi în Austria. Premierul bulgar a subliniat că Bulgaria va aplica protocoalele europene stabilite în ce priveşte primirea migranţilor.

Reacţia sa survine după ce ministrul austriac de interne Gerhard Karner a confirmat luni că ţara sa şi-ar putea ridica veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen deocamdată prin acceptarea lor într-un aşa-numit “Air Schengen”, respectiv eliminarea controalelor doar în aeroporturi, nu şi la frontierele terestre, dar a pus o serie de condiţii acestor ţări şi Comisiei Europene.

Austria cere astfel consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a opri valul de migranţi, inclusiv prin alocarea în acest scop de finanţări europene suplimentare, şi preluarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni.

Fostul ministru bulgar de externe Nadejda Neinski a descris această ultimă condiţie pusă de Austria ca fiind “ilogică, întrucât Bulgaria şi România nu au de ce să îndeplinească vreo condiţie în plus pentru acceptarea lor în Schengen”. “Ar fi o greşeală să legăm subiectul migraţiei şi refugiaţilor cu subiectul Schengen. Legătura între cele două există doar în ce priveşte controlul frontierei, ceea ce este normal”, a explicat fosta titulară a MAE bulgar.

În acest timp, ministrul bulgar al justiţiei, Atanas Slavov, a confirmat poziţia exprimată de premierul Denkov, reafirmând angajamentul Bulgariei numai faţă de regulile europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

 1. Le strica ploile bulgaroilor.
  E vorba de ceva gen acord Dublin. Sunt returnati migrantii ilegali care se demonstreaza ca au patruns in Schengen de pe teritoriul Romaniei sau Bulgariei.

 2. Pai da, rasa lor ariana nu le permite ca prin preajma lor sa fosneasca vreun afgan or sirian sarac si inca de alta culoare si credinta.
  In viziunea lor, felul cum sunt tratati romanii si bulgarii ortodocsi lasa de inteles ca acest impdiment absolut bizar e pozitia neafisata unanima a catolicilor UE dar asumata de trompetistii austrieci. Iata ca si cele trei nivele a UE deja s-a conturat: primul nivel – catolicii Shengen, doi: ortodocsi bulgai si romani si trei – Turcia musulmana, membra NATO doar…..

  1. curvasarie austriaca tipica.in cardasie cu rusii.
   Vor ceva care stiu sigur ca nu va accepta nimeni sa sa le dea si atunci merg pe linia santajului.
   Idiotii astia au uitat de 1919 cand romanii i-au salvat de revolutia bolsevica !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *