Premierul olandez critică creșterea bugetului UE legată de sprijinul acordat Ucrainei
Bruxelles ar trebui să strângă cureaua în loc să ceară țărilor UE contribuții suplimentare la bugetul său multianual.
Premierul olandez Mark Rutte a declarat acest lucru joi, la reuniunea Consiliului European
Liderii Uniunii Europene au discutat joi, pentru prima dată, solicitarea Comisiei Europene adresată statelor membre de a suplimenta cu 66 de miliarde de euro bugetul pe termen lung 2021-2027, în contextul în care liderii UE încearcă să facă față dificultăților financiare legate de sprijinirea Ucrainei, gestionarea migrației și creșterea costurilor de împrumut pentru a pune în aplicare un plan de redresare post-pandemică.
În timp ce Rutte a recunoscut că o creștere a bugetului UE este “probabil” necesară, el a declarat reporterilor că “trebuie să se facă prin reprioritizarea bugetului UE”.
“Așadar, cele trei priorități ale noastre sunt: schimbarea priorităților, schimbarea priorităților și schimbarea priorităților”, a spus el.
“La fel ca în bugetul național, trebuie să strângeți cureaua la alte elemente din când în când. Trebuie să facem același lucru în Olanda”, a adăugat premierul demisionar, care a afirmat că “nimeni nu așteaptă cu nerăbdare” să deschidă portofelul la Bruxelles într-un moment de mare presiune asupra cheltuielilor.
Cuvintele lui Rutte au reluat opiniile mai multor organisme consultative olandeze, care au cerut anterior statului să își limiteze cheltuielile după ani de control fiscal slăbit din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina.
Olanda a fost unul dintre cei mai înverșunați critici ai solicitării de fonduri suplimentare din partea executivului UE.
În ciuda dezaprobării generale a planurilor Comisiei Europene, Rutte a recunoscut că a susținut fondurile suplimentare propuse pentru Ucraina deoarece “toată lumea este de fapt în favoarea acesteia”.
Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă statele membre vor vota în unanimitate pe această temă, deoarece Ungaria ar putea încerca să blocheze adoptarea bugetului UE propus la următorul summit UE din decembrie.
Comisia Europeană a propus creșterea bugetului UE cu 66 de miliarde de euro până în 2027. Din această sumă, o parte pentru Ucraina sub formă de granturi se va ridica la 17 miliarde de euro, iar alte 33 de miliarde de euro vor fi acordate Kievului sub formă de împrumuturi. Fondurile rămase sunt necesare pentru a acoperi plățile dobânzilor ridicate, politica UE în materie de migrație și pentru a stimula investițiile în tehnologii critice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Pentru Ucraina incep problemele!
carstea ,dacă încep problemele pt Ukraina ,atunci încep pt toată lumea ! UE și NATO vor merge pînă la capăt cu ajutorarea Ukrainei . Rusia are resurse materiale suficiente ,intr-adevăr , dar nu are resurse umane ,luptători motivați și antrenați . Cei care luptă , o fac de frică nu din convingere.La ucrainieni este invers . Este posibil ca în disperare de cauză ,Putin să folosească vreo armă nucleară tactică sau raketă ultrasonica de mare distanță .Este posibil să producă niște daune dar ,asta va declanșa sistemul de atac NATO ,din mai multe direcții .Arme nucleare au și Franța ,M.Britanie, SUA ,etc . Oricum ,Rusia nu trebuie să cîștige !
Și tu ai curaj să îi spui asta lui Carstea, troll rus???
Îl lovești direct în sufletul lui chinuit de pupător de cururi rusești.
nea Rutte,
E mai bun cascavalul de la Moskova ?