Social

Premierul Recean comentează scandalul iscat în jurul inițiativei de a retroceda Mitropoliei Basarabiei un bloc din centrul Chișinăului: „Cel mai important este să avem grijă de acel fond de carte, care nu este acolo în siguranță”

Grija față de carte și de bibliotecari, precum și discuțiile despre cum să citim mai mult ar trebui să fie subiectul primordial, nu cel privind faptul „că avem de transferat un bloc al Bibliotecii Naționale”, susține premierul Dorin Recean cu referire la discuțiile antagoniste din spațiul public vizavi de intenția autorităților Republicii Moldova de a transmite cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, situată pe str. 31 august 1989 și gestionată astăzi de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, transmite Ziarul Național.

„Primul lucru și cel mai important este să avem grijă de acel fond de carte (rară – n.r.). În clădirea în care se află astăzi acest fond de carte, el nu se află în siguranță. Cu cât cărțile sunt mai vechi, trebuie să înțelegem că hârtia, mai ales a cărților care sunt importante din punct de vedere istoric, începe să se deterioreze și, atunci, tehnologia modernă permite să avem atmosferă controlată în așa fel, încât să avem un termen de păstrare a acestor cărți în continuu, cât mai mult. Iată acest lucru este important. Guvernul oricum lucrează la un proiect de dezvoltare a unei biblioteci unde să fie concentrat cel mai important fond de carte, se analizează o opțiune, vom aloca în curând și un buget pentru proiectarea tehnică”, a comentat joi, 16 martie, Dorin Recean în timpul vizitei pe care a efectuat-o în mai multe localități de la nordul R. Moldova.

De asemenea, premierul a adăugat că, în biblioteci, cel mai important este ca lumea să citească.

„La fel, este important să avem grijă de bibliotecari. Nu mă refer doar la faptul că trebuie să găsim o soluție pentru a le majora salariile, ca la celelalte categorii de angajați din sectorul public, dar și să le oferim instrumente ca ei să poată să găsească repede referințele de care au nevoie cititorii, ca să-și organizeze munca, să crească în sens profesional. (…) Cred că în societate trebuie să discutăm cum să citim mai mult, cum să avem grijă de bibliotecari și cum să încurajăm toată lumea să citească și să învețe pe parcursul vieții”, a adăugat șeful Guvernului.

Vă amintim că un grup de deputați, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat un proiect de lege „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim – Mitropolia Basarabiei. Inițiativa legislativă a împărţit societatea. În timp ce o parte salută repararea unui abuz comis de sovietici, alţii se arată preocupaţi de soarta cărţilor rare depozitate în acea clădire de către Biblioteca Națională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *