Social

Preoții vs. cartea despre sex

Urmărind principalul buletin informativ de la unul din posturile noastre TV, am văzut, spre final, o nouă știre despre preoții care bătătoresc drumurile între parohii și Ministerul Educației cu rugămintea de a scoate cartea de educație sexuală din bibliotecile școlilor.

Mă întreb, ce caută un preot în biblioteca școlară ținând cartea respectivă în mână? Au fost făcute conferințe de presă, știri, reportaje despre nemulțumirea pe marginea subiectului. Atât de mult mediatizat încât te înspăimântă… Să incomodeze așa de tare faptul că pe rafturile prăfuite ale unei biblioteci școlare își găsește locul și această enciclopedie despre un aspect natural și fiziologic?

Dacă stăm bine să analizăm și să facem un sondaj de opinie, cei care intră în bibliotecile școlii sunt profesorii, copiii și… cam atât. Oare bibliotecara, care are câțiva cititori pe zi, nu este în stare să supravegheze activitatea acestora și nu poate să le recomande lectura adecvată vârstei? Astăzi nimic nu mai este secret, internetul, cea mai răspândită sursa de informare și „lectură”, are grijă ca toate enigmele și curiozitățile unui copil să fie înlăturate cu un simplu clic.

Nu vreau să dau dreptate nimănui, dar cred că preoții se implică excesiv în domenii și dezbateri publice care sunt departe de rolul lor, fapt care repugnă uneori. Avem impresia, de multe ori, că preoțimea își uită menirea și se implică în probleme care depășesc aria ei de atribuții. Această manipulare poate rupe relația dintre credință și oameni. Mergi la biserică ca să-ți eliberezi sufletul de „impurități”, și acolo te impregnezi cu gânduri care îți sunt impuse de cineva.

Revenind la subiect, toate cărțile au dreptul la existență, nimic nu este întâmplător, totul are un rol. De aceea ideile fiecăruia trebuie respectate, însă nu este cazul să facem atâta publicitate unui mod de gândire și unor poziții, „trăim liber și democratic”, avem dreptul la alegere ce să citim, unde și când. Nu poate să ne influențeze nimeni, cu atât mai mult într-un secol al tehnologiilor moderne care ne permit accesul la orice informație, în orice domeniu. Oricât de mare ar fi străduința clerului să ascundă, să lichideze, să distrugă cartea despre care se discută atât de mult, nu înseamnă că noi vom fi ocrotiți și limitați în informații.

Ana Cotoman, studentă, anul III, FJCP, USEM 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *