Presa din Kiev: UE nu vrea să piardă Ucraina
La conferință participă diplomați, funcționari, bancheri, jurnaliști, precum și liderii organizațiilor politice de tineret. Acesta e ultimul eveniment diplomatic de anvergură înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie).
Portalul ucrainean Hvila relatează subiectele care au fost în cadrul discuțiilor.
– Uniunea Europeană nu a semnat niciodată acorduri privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu state care nu ar fi început negocieri de aderarea (cum s-a întâmplat în cazul Serbiei acum o lună) și nici nu intenționează să semneze – proiectele Acordurilor de Asociere cu Georgia, Moldova și Armenia reprezintă altceva, iar procesul de extindere a UE se apropie de sfârșit.
– Uniunea Europeană îi propune Ucrainei mai curând o relație de concubinaj decât integrarea propriu-zisă. Europenii sunt gata de a face concesii pentru că își dau seama că Ucraina, care deja rămâne în urma Albaniei la anumite capitole, în următorii zece ani nu va alimenta nicio pretenție privind aderarea ei la UE. Cu toate acestea, din rațiuni istorice, geopolitice, culturale și, nu în ultimul rând, energetice, Ucraina ar putea ajunge în UE pe ușa din spate, asigurându-și un statut de membru fără drept de vot, dar și fără obligația de a plăti cotizații.
– Un subiect important al discuțiilor din Klaipeda a fost politica UE în domeniul apărării și securității. UE se află acum la o răscruce: fie devine un jucător global, fie degradează la statutul unui lider regional. Deocamdată, UE rămâne efectivă în desfășurarea misiunilor post-conflictuale și refacerea instituțiilor pe teritoriile distruse de război. Cu toate acestea, în ultimul timp, datorită reacției energetice a lui Francois Hollande în conflictul din Mali, UE a început să însușească noi posibilități de intervenție militară și politică.
– Din cele șase state ale Parteneriatului Estic, doar patru au ajuns la finalul negocierilor cu UE: Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia.
– Europa trebuie să știe să-și arate pumnii, mai ales în relațiile cu regimurile criminale”.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!