CSI / Rusia

(PRESA) La vară, Putin va relua atacul şi se va adânci mai mult în interioriul Ucrainei

Deşi războiul din Ucraina dispare treptat din titlurile mass-mediei mondiale, o mulţime de date furnizate în ultimele două săptămâni de organizaţii de monitorizare şi diplomaţi occidentali confirmă cele mai rele temeri – în această vara începe o nouă ofensivă.

Modificările aduse pe harta teritoriilor separatiste sunt foarte îngrijorătoare şi revelatoare. Analizând rapoartele zilnice ale observatorilor OSCE şi anunţurile Kievului privin încălcările acordului, jurnaliştii Daily Beast au ajuns la concluzia că, începând cu 18 februarie 2015, forţele armate ale Ucrainei au predat rebelilor 28 de localităţi.

Tot pe 18 februarie armata ucraineană a pierdut controlul asupra oraşului Debaltsevo. A două zi, preşedintele Ucrainei a avertizat Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare că Rusia „a adunat în apropiere de graniţa circa 50 mii de soldaţi şi că pe teritoriul Ucrainei în acest moment există aproximativ 40.000 de luptători ruşi”.

„Nu este vorba doar despre creşterea numărului de potenţiali invadatori cu 50% faţă de luna iulie a anului trecut – luna care a urmat invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Această se referă la un număr de militari suficient pentru a captura o suprafaţă mai mare din teritoriul Ucrainei „- avertizează Daily Beast.

Potrivit lui Petro Poroşenko, toate părţile anunţă respectarea strictă a acordului de la Minsk. Cu toate acestea, Ucraina reclamă încălcarea constanţa a prevederilor acestuia de „militanţii pro-ruşi”. Pe 7 mai, observatorii OSCE au înregistrat o creştere semnificativă a activităţii militanţilor rebeli lângă satul Sirokino şi lângă Doneţk, iar una din dronele OSCE a fost expusă unui ECM Jammer. A două zi, experţii OSCE au înregistrat 30 de tancuri ale rebelilor în mişcare spre linia frontului. Potrivit ambasadorului SUA în Ucraina, acestea sunt „dovezi clare că Rusia implementează un program pentru pregătirea şi livrarea de arme miliţiilor”.

Timp de câteva săptămâni, OSCE, NATO şi cetăţenii curajoşi din estul Ucrainei au avertizat despre deplasări în masă de echipament militar greu rusesc şi artilerie spre linia frontului. Observatorii occidentali sunt îngrijoraţi nu doar de cantitatea echipamentului militar aflat în mâinile separatiştilor, dar, de asemenea, de caracteristicile tehnice ale acestuia – în special, este vorba despre sistemul anti-rachetă „Strela-10″. Acest sistem de apărare aeriană este conceput pentru a oferi sprijin direct pentru trupe şi echipamente militare în apropierea frontului şi este capabil să doboare aparate care zboară la altitudine joasă, cum ar fi elicopterele şi avioane. „În momentul în care la miliţiile ruse au fost observate pentru prima dată tancuri T-72, observatorii au filmat însoţindu-le şi un sistem Strela-10. Acest lucru s-a întâmplat exact cu o săptămâna înainte de accidentul MH-17″ – scrie Daily Beast.

La sfârşitul lunii aprilie 2015, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove a avertizat că forţele armate ruse au profitat de armistiţiu pentru a instrui şi înarma separatiştii dar şi pentru regruparea forţelor. „Acţiunile [ruşilor] sugerează că se pregăteşte o nouă ofensivă,” a spus Breedlove.

Iar pe 11 mai, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că „separatiştii sunt atât de bine înarmaţi încât pot efectua o ofensivă decisivă împotriva unei armate guvernamentale în lipsa sprijinului militar direct.”

Îngrijorătoare sunt pentru Occident şi declaraţiile liderilor republicilor autoproclamate. De exemplu, pe 23 aprilie, canalul Vice News a difuzat un interviu cu liderul DNR Alexandr Zaharcenko care a dat un răspuns simplu: nu vrea să respecte condiţiile acordului de la Minsk pentru că nu vrea că Donbasul să rămână parte a Ucrainei.

„Şi crezi că trebuie acum să renunţăm la tot şi teritoriul nostru să fie invadat de Ucraina? – a replicat Zaharcenko jurnalistului Vice News. – Că să fim din nou că vitele? Să fim cu toţii taraţi în ​​Uniunea Europeană unde să cerşim de la America? Aste vrei? Noi nu vrem asta. Am declarat că vrem să fim prieteni cu Rusia, iar noi suntem prietenii ei. Este dorinţa celor mai mulţi oameni care locuiesc aici – 95% cel puţin”. În plus, Zaharcenko, care vrea restabilirea Uniunii Sovietice, a sugerat că şi alte regiuni ucrainene ar putea organiza propriile referendumuri privind secesiunea de Ucraina.

„În plus faţă de retorică agresivă a lui Zaharcenko, alarmează şi ritmul pregătirilor militare pe care armata rusă le realizează în armata separatiştilor, precum şi prezenţa unor sisteme avansate de rachete ruseşti aproape de linia de contact. În acelaşi timp, susţinătorii lui Puţin mereu insistă că cealaltă parte să respecte condiţiile acordului, pe care ea nu are de gând să le respecte. Acum ei chiar au reuşit să „convingă Departamentul de Stat al SUA să le apere poziţia, sunt indignaţi jurnaliştii americani. În timp ce secretarul de stat american John Kerry lua cină cu Puţin şi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Poroşenko promitea să aducă sub controlul armatei guvernamentale aeroportul din Doneţk. Mass-media rusă nu a ratat ocazia să umfle ştirea la proporţii catastrofale, cerându-i chiar lui Kerry să comenteze această declaraţie. Desigur, oficialul american a spus că nu a auzit declaraţiile preşedintelui Ucrainei, dar că îi cere lui Poroşenko să se „gândească de două ori”, înainte de a începe orice operaţiune militară.

Şi în timp ce ambasada SUA din Moscova încerca să netezească fisură care apăruse între cei doi aliaţi, „Moscova urmarea liniştită”. Comentariile lui Kerry i-au ofensat pe ucraineni, care cred că Kerry „încearcă să-i facă pe plac Kremlinului”.

Kievul se teme că administraţia Obama a încercat să se asigure în cazul în care, săptămânile următoare, luptele se vor intensifica. Chiar Kerry a spus că responsabilitatea pentru criză din Ucraina „este a ambelor părţi ale conflictului”, şi cine va provoca războiul ar trebui să se oprească, deoarece conflictul s-a prelungit prea mult. Secretarul de stat a recunoscut că administraţia Obama are în vedere posibilitatea ridicării sancţiunilor împotriva Rusiei „dacă şi când condiţiile acordului de la Minsk vor fi puse în aplicare pe deplin”.

Kievul este acum serios îngrijorat de faptul că Washingtonul „nu va întreprinde nicio acţiune în cazul în care acordul de la Minsk va deveni o simplă bucată de hârtie” – iar pentru preşedintele Putin „va fi o invitaţie fără echivoc de a face ceea ce el a planificat să facă”, conchide Daily Beast.

sursa: paginderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *