ActualitatePolitică

Presa rusă scrie despre un potențial „război” dintre Chișinău și Tiraspol, precum și despre dorința de unire cu România

Chișinăul și Tiraspolul sunt tot mai aproape de un „divorț” definitiv. Așa începe o analiză a relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului, realizată de publicația rusească Ria Novosti. Autorul materialului susține că „divorțul” nu se va produce într-un mod civilizat, iar experții vorbesc despre riscuri de escaladare a conflictului, cu atragerea Rusiei, precum și despre „dorința Chișinăului de a se uni cu România”.

„Chișinăul nu-și respectă promisiunile și continuă să mențină regiunea în blocadă economică parțială.

Republica Moldova tinde spre unirea cu România, iar acest lucru ar face necesară declararea „independenței” Transnistriei.

Transnistria nu vrea cu România, în timp ce peste un milion de moldoveni deja au cetățenia acestei țări. Mai mult, cei de la conducere, inclusiv, șefa statului sunt cetățeni români, în școli predau limba și istoria românilor.

În plus, Republica Moldova este controlată de NATO, iar neutralitatea a rămas doar pe hârtie”, a declarat șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.

Materialul publicat de presa rusă enumeră ultimele declarații ale Maiei Sandu privind evacuarea trupelor ruse din stânga Nistrului, prezența cărora încalcă statutul de neutralitate, dar și ultimele atacuri din Transnistria, cu explozive, pentru care Tiraspolul dă vina pe Kiev și pe cetățeni moldoveni, iar un capitol aparte e întitulat „Război în schimbul integrării”.

„După demararea operațiunii speciale în Ucraina, Moldova a depus cerere de aderare la UE. În același timp, Chișinăul a rupt, practic, dialogul cu Federația Rusă, care și așa nu era de mare intensitate.

Maia Sandu mizează pe modernizarea Armatei cu ajutorul NATO, iar ministrul Apărării a declarat că sunt necesare drone militare și echipamente de luptă.

„Întreg landșaftul geopolitic a început mișcări odată cu demararea operațiunii speciale în Ucraina. Schimbările însă se pregătesc de 8 ani de către occident, în încercarea de a transforma Ucraina într-o țară „anti-Rusia”, înarmând-o.

În Republica Moldova, în pofida statutului de neutralitate, se întâmplă același lucru. Autoritățile vor să accelereze mișcarea către UE și NATO”, susține politologul rus Natalia Haritonova.

Menționăm că RIA Novosti este o agenția de știri plătită de statul rus, iar orice informație lansată de presa rusă trebuie privită în contextul războiului informațional dus de Kremlin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. “Întreg landșaftul”… Tipic rusii: pana si cuvintele le-au furat de la nemti! In rest, aberatii. Probabil Kremlinul are chef de Moldova si incepe sa caute motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *