Ultima oră

Presa rusească din Anglia scrie că ar exista un “pact secret” între Germania și Federația Rusă

Potrivit unor surse citate de publicaţia din Regatul Unit, înţelegerea s-ar concentra asupra a două mari obiective:

Stabilizarea frontierelor Ucrainei şi ajutor financiar acordat Kievului ca impuls dat economiei

Un nou acord energetic care ar asigura siguranţa livrărilor de gaz Europei

Occidentul însă ar trebui să accepte la schimb recunoaşterea independenţei Crimeei şi a anexării acesteia la Federaţia Rusă. Mai exact, recunoaşterea internaţională a Crimeei, lucru inacceptabil pentru mulţi membri ai Naţiunilor Unite.

Surse apropiate negocierilor secrete susţin că prima parte a planului de stabilizare presupune ca Rusia să îşi retragă sprijinul financiar şi militar acordat separatiştilor din estul Ucrainei. În schimb, însă, autorităţilor din regiune li s-ar putea transfera nişte puteri de la nivel central, regiunea beneficiind de o anumită autonomie.

În plus, preşedintele Petro Poroşenko ar trebui să se angajeze că ţara sa nu va cere aderarea la NATO.

Preşedintele Putin, în schimb, nu va bloca şi nu va interveni în noile relaţii economice al Ucrainei cu Uniunea Europeană, care decurg din semnarea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb aprofundat.

În faza a doua a planului de stabilizare a Ucrainei, Kievului i s-ar oferi un acord pe termen lung privind livrarea de gaz de către Gazprom şi privind preţul gazului rusesc. În momentul de faţă între Rusia şi Ucraina nu există un acord de livrare de gaz, iar rezervele Kievului se diminuează pe zi ce trece şi riscă să fie epuizate înainte de venirea iernii.

O altă măsură prevăzută de înţelegere se referă la compensaţii pe care le-ar putea primi Kievul în urma pierderii „chiriei” pentru staţionarea trupelor ruse la Sevastopol. Pachetul financiar s-ar ridica la un miliard de dolari şi ar fi suma care i-ar reveni din martie, când Crimeea “şi-a votat” independenţa.

Sursele citate de The Independent susţin că încercarea Angelei Merkel de a media un acord între Vladimir Putin şi Petro Poroşenko a avut loc înainte de doborârea avionului malaezian, de acum două săptămâni. Totuşi, este singurul plan pentru Ucraina afla în discuţie. „Negocierile s-au oprit din cauza dezastrului cu zborul MH17, dar se aşteaptă o reluare a lor când ancheta se va fi încheiat”, au spus sursele citate.

Publicaţia britanică a cerut o poziţie oficială din partea Ministrului de externe al Regatului Unit, care a afirmat că nu ştie de existenţa unei astfel de negocieri.

Purtătorul de cuvânt a afirmat însă că este puţin probabil ca Marea Britanie sau SUA să fie de acord cu controlul Rusiei asupra Crimeei.
Trebuie menţionat că publicaţia The Independent este deţinută de Alexander Lebedev, care a fost spion KGB şi a lucrat pentru serviciul de informaţii externe al Rusiei până în 1992, când a devenit om de afaceri.

Considerat un mogul de presă în Rusia şi oligarh, el şi-a închis afacerile de presă din rusia după ce a publicat informaţia că preşedintele Putin are o relaţie amoroasă cu o gimnastă.

A făcut achiziţii de presă în Marea Britanie şi deţine The Independent din 2010. La sfârşitul anului 2012 a anunţat că îşi lichidează afacerile din Rusia, iar omul de afaceri trăieşte în Marea Britanie.

Nota redacției: Publicația The Independent este controlată oficial de către oligarhul rus, Alexander Lebedev. Acesta a absolvit institul KGB în 1984. În 1987 a fost detașat la ambasada URSS din Marea Britanie. În 2003 a ieșit din Partidul "Rodina" și  a întrat în "Edinaya Rassia" (Partidul lui Putin). În martie 2010 a cumpărat ziarul englez "The Independent". 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *