Moldova

Președintele are inițiative legislative în problema Curții Constituționale

Șeful statului propune abrogarea alineatului (4) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională, care stabilește că Curtea Constituțională este în drept să se convoace numai după ce au fost numiți cel puțin patru judecători din partea tuturor autorităților competente (parlament, guvern, Consiliul Superior al Magistraturii).

Președintele Timofti consideră că, deși judecătorii sunt numiți de puterile legislativă, executivă și judecătorească, și una din atribuțiile de bază ale Curții este asigurarea realizării principiului separării puterii în stat, Curtea Constituțională nu reprezintă cele trei ramuri ale puterii în stat și nici judecătorii numiți nu reprezintă autoritățile respective în componența Curții. În prezent, din componența Curții Constituționale lipsesc doi judecători a căror numire ține de competența parlamentului, ceea ce face imposibilă activitatea Curții.

Prezenta inițiativă legislativă urmărește excluderea situațiilor de blocaj instituțional, în care Curtea Constituțională ar fi în incapacitate de lucru chiar dacă, „de facto”, este asigurată prezența cvorumului, de patru judecători. Amintim că președintele Timofti a sesizat recent problema funcționalității Curții Constituționale, în cadrul consultărilor cu fracțiunile parlamentare, când le-a cerut acestora să numească în regim de urgență doi judecători la Curtea Constituțională.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *