UE / Nato

Preşedintele Consiliului European: Parteneriatul Estic nu a fost o promisiune oficială că va garanta aderarea la UE

„Cred că este de datoria noastră, şi mi se pare că aceasta este responsabilitatea mea personală, de a nu face promisiuni deşarte ca acest lucru ar putea fi posibil mâine sau poimâine”, a declarat oficialul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Donald Tusk a menţionat că drumul spre Europa poate că nu va aduce calitatea de membru în viitorul apropiat, dar apropierea neoficială de standardele europene, de comunitatea europeană culturala şi politică s-ar putea întâmpla în câţiva ani, dar numai având acest vis şi cu ajutorul europenilor. În opinia sa, Uniunea Europeana nu doreşte să dezamăgească ţările aspirante şi că Acordul de Asociere şi ridicarea vizelor pentru moldoveni sunt dovezi că UE este un partener predictibil şi că în viitor aceste ţări ar putea să se regăsească „într-o singură organizaţie politică”.

Preşedintele Consiliului European a mai spus că dintre cele şase ţări ale acestui program al Uniunii Europene, pornit în 2009, numai Moldova le-a obţinut pe amândouă – şi eliminarea vizelor pentru spaţiul Schengen, şi Acordul de Asociere şi Liber Schimb. Georgienii şi ucrainienii ar putea beneficia de liberalizarea vizelor anul viitor, dacă vor face progresele necesare.

Summitul de la Riga va avea loc în perioada 21-22 mai. În cadrul evenimentului urmează a fi stabilită o agendă pentru a aprecia evoluţiile care au avut loc de la summitul de la Vilnius, din noiembrie 2013, şi până acum.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *