Ucraina

Președintele Curții Supreme a Ucrainei, reținut pentru mită pentru aproximativ 3 milioane de dolari

Preşedintele Curţii Supreme a Ucrainei, Vsevolod Kniaziev, a fost reţinut pentru că ar fi primit o mită de aproximativ 3 milioane de dolari, a informat publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda pe 15 mai, citând surse judiciare.

Biroul Naţional Anticorupţie şi Parchetul Specializat Anticorupţie au confirmat că au demascat o „schemă de corupţie pe scară largă la Curtea Supremă” derulată de conducerea instanţei şi de judecători, conform Kyiv Independent și Ziarul Național.

Autorităţile anticorupţie nu au precizat numele suspecţilor şi suma primită ca mită. Ambele instituţii au transmis că vor fi furnizate detalii pe măsură ce ancheta va avansa.

Anunţul făcut de Biroul Naţional Anticorupţie este însoţit de o fotografie cu o canapea pe care se află mai multe teancuri de bani.

Kniaziev prezidează Curtea Supremă de la 1 decembrie 2021.

Portalul de ştiri ucrainean ZN.UA a scris, citând surse din cadrul Biroului Naţional Anticorupţie, că Kniaziev primea bani de la persoane care doreau o decizie a instanţei favorabilă miliardarului ucrainean Kostyantyn Zhevago.

Curtea Supremă a examinat cazul privind deţinerea de către Zhevago a 40,19% din Poltava Mining and Processing Plant, parte a grupului Ferrexpo, hotărând că îi permite lui Zhevago să păstreze acţiunile.

Pe 2 februarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că contabilul-şef al fabricii a fost acuzat de evaziune fiscală şi fals.

Potrivit anchetei, în 2018 – 2021, suspectul a introdus informaţii false în documentele companiei, ceea ce a dus la evitarea unei plăţi în valoare de 2 miliarde de grivne (54,6 milioane USD) taxe la bugetul de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *