Președintele interimar al României Ilie Bolojan preia retorica pro război de la Bruxelles, la comandă, pentru a justifica cheltuielile uriașe ale României în industria de apărare

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a ieșit joi la rampă, la Bruxelles, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, cu un discurs ce pare tras la indigo după retorica pro-război livrată de liderii europeni, în frunte cu Emmanuel Macron. Cu un ton obedient față de linia trasată de UE, Bolojan a subliniat că „Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare”, o declarație ce pare să pregătească opinia publică pentru cheltuieli uriașe din bugetul României în direcția industriei de apărare.
În aceeași linie, Bolojan a reluat tema securității Republicii Moldova, afirmând că „orice consolidare a Ucrainei înseamnă practic că pericolul este ținut departe de Republica Moldova”. Practic, el justifică finanțarea masivă a industriei de apărare, fără a aduce în discuție impactul economic devastator pe care aceste măsuri îl vor avea asupra populației României și a Republicii Moldova.
„Tot ceea ce face România, tot ceea ce face Europa și tot ce a făcut NATO în această perioadă pentru a susține Ucraina n-a fost altceva decât un efect al menținerii frontului la o distanță cât mai mare nu doar de România, ci și de Republica Moldova”, a continuat Bolojan, fără să menționeze cum aceste cheltuieli colosale se traduc prin creșteri de taxe, inflație galopantă și o criză economică ce se adâncește.
Într-o încercare de a arăta că România face tot ce poate pentru securitatea regiunii și în mod special a Republicii Moldova, Bolojan a adus în discuție și un proiect de lege recent adoptat de Parlament, referitor la controlul spațiului aerian și posibilitatea doborârii dronelor. Însă, în realitate, acest tip de măsuri sunt simple piese de decor pentru o strategie mai amplă de investiții în industria de apărare, care vor costa contribuabilii români sume colosale.
În timp ce România pompează miliarde în industria de război, cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului resimt direct efectele unei economii sufocate, a prețurilor explodate și a unei sărăcii tot mai acute. Cu un discurs aproape identic cu cel al lui Macron, Bolojan nu face decât să execute, la comandă, indicațiile primite de la Bruxelles, ignorând nevoile reale ale românilor și ale fraților basarabeni. În timp ce el și liderii UE se întrec în declarații despre „rolul Europei în propria apărare”, milioane de cetățeni se luptă cu lipsurile de zi cu zi, fără să vadă vreo măsură concretă pentru redresarea economică sau îmbunătățirea nivelului de trai.
Uăi pabedî nu amesteca cetățenii, una-i una și două-s mai multe ca să zic așa, că tare vă mai place să aveți respublika voastră. Iar, în altă ordine de idei, dezvoltarea industriei de apărare în România e de foarte bun augur. Pentru știința voastră, Ceausescu cu banii din industria de armament a plătit datoriile externe. Deci e o industrie foarte bănoasă, ne ajută să avem locuri de muncă în țară, iar dacă am reuși să o revigorăm în termeni financiari măcar ca pe vremea comunismului ar fi tare bine. Și am avea o reziliență crescută în fața amenințărilor unor porci de la răsărit pe care îi tot pupați voi în cur.
De unde ai Inteles tu ca banii vor fi pentru dezvoltarea industriei de apărare ? Se vor cumpăra arme produse In cel mai bun caz In SUA dar si din Franta, Germania si de unde mai trebuie sa cumparam.
Poate nu știai dar fara siderurgie. Industrie chimica si microelectronica nu prea ai cum sa produci armament modern.
Este 8n plan ca peste doi ani sa se redeschidă si extinda fabrica de pulberi din oras Victoria Brasov dar acum fabrica va fi proprietatea Rheinmettall. Asta ca sa fie foarte clar ce avantaje vom avea . Intre timp Până si gazul metan ce se va exploata din Marea Neagra este deja vandut de OMV ungurilor nemtilor.. Pana la urma se naște intrebarea logică de ce ar trebui sa ne înarmam ? Ce aparam si de cine ne aparam ? Practic suntem o țară ocupată de interesele UE. Cu cât românii se vor trezi mai târziu din adormire cu atât va fi mai greu să ne revenim la normalitate.
Bine băi glagorie și ce punem în loc??? Ai impresia că statul român este, a fost și va fi (sub domnia suveraniștilor) un bun administrator? Statul trebuie doar să fie minimal, să furnizeze reguli și să urmărească respectarea lor și în rest să lase libera inițiativă a cetățenilor, a persoanelor juridice să producă plus valoare și progres. Și, așa pentru a furniza informații reale și nu doar propagandă sau jumătăți de adevăr, fabrica aia de pulberi este în parteneriat Romarm (statul român) și Rheinmetall. Deci nu mai mânca kkt propagandistic de rit suveranisto-moscălesc. Ne înarmăm ca să nu mai pățim ca în 1940 când porcii de ruși ne-au dat ultimatum și noi, neavând nimic la capitolul înzestrare cu echipamente militare, a trebuit să ne supunem. Asta vrei să se întâmple din nou, nu-i așa pui de dac sovietic?