Politică

Președintele Nicolae Timofti spune „NU” Moscovei

Preşedintele RM, Nicolae Timofti, respinge inițiativa privind organizarea unui referendum pentru aderarea Chișinăului la Uniunea Eurasiatică.
Un grup de iniţiativă a cerut președintelui Nicolae Timofti organizarea referendumului în vederea aderării RM la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, după ce Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a constatat că 85% dintre semnăturile strânse, în acest scop, au fost false. „Şeful statului consideră inoportună iniţierea referendumului, iar un temei serios şi decisiv este decizia CEC”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu.

Președintele Nicolae Timofti consideră că „tema propusă pentru referendum contravine vectorului european” al RM, stabilit de cetăţenii cu drept de vot la ultimele alegeri parlamentare şi asumat de actuala coaliţie de guvernare ca un proiect strategic naţional de dezvoltare, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Președinției de la Chișinău.

Mai mult, şeful statului consideră că „prin iniţierea unui astfel de referendum se urmăreşte blocarea proceselor de integrare europeană, destabilizarea situaţiei politice şi polarizarea continuă a societăţii”, a adăugat Vlad Țurcanu.

Iniţierea unui referendum privind aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan a fost anunțată de Partidul Social Democrat de la Chișinău la 5 decembrie 2011. Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a respins însă organizarea acestui plebiscit după ce a constatat că aproape 85% dintre semnături au fost falsificate.

La începutul săptămânii, Partidul Comuniștilor a cerut convocarea la 13 septembrie, a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, solicitând ca singura chestiune de pe ordinea de zi să fie stabilirea datei pentru referendumul de aderare la Uniunea Vamală.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *