Externe

Președintele Ucrainei a deschis accesul pentru turiști în Cernobîl

Noul sarcofagul al centralei nucleare

În 2008, a început construcția noului sarcofag asupra celei de-a patra unități a centralei nucleare de la Cernobîl , numit oficial New Secure Confinement. Pentru lucrări a fost cheltuite în total 1,5 miliarde de euro, construcția fiind realizată cu ajutorul Fondului Internațional de Protecție, creat la inițiativa statelor G7, sub conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Noul arc al sarcofagului a devenit cea mai mare clădire mobilă din lume, datorită dimensiunii gigantice și a unității electrice conectată la edificiu. Pentru construcție au fost folosite 36 de tone de oțel și beton, iar lungimea arcului este de 165 de metri, înălțimea de 110 metri și deschiderea de 257 de metri. Arcul ar trebui să reziste cel puțin o sută de ani.
Înainte de aceasta, radiația era reținută de sarcofagul Ukrîtie, ridicat la scurt timp după accidentul din 1986. Acesta avea un termen de valabilitate de 20 de ani, însă a fost întărit de mai multe ori, așa că ar putea funcționa până în 2023. Cu toate acestea, suprafața totală a fisurilor a ajuns la o mie de metri pătrați.

Cernobîl pentru turiști

În ziua deschiderii noului sarcofag, Zelenski a semnat un decret „cu privire la unele probleme de dezvoltare a teritoriilor afectate de contaminare radioactivă de la dezastrul de la Cernobîl“, care se concentrează asupra potențialului turistic al zonei de excludere. Printre propunerile președintelui, se numără un „coridor verde” pentru turiști, adică noi rute turistice, puncte de control noi și modernizate.
Zelenski afirmă că regulile pentru turiști îi sperie pe potențialii vizitatori, inclusiv pentru că zona de excludere a devenit un simbol al corupției. „Acest decret va reprezenta începutul transformării zonei de excludere în unul din punctele de creștere ale noii Ucraine. Să facem aici terenul libertății, care va deveni unul dintre simbolurile noii Ucraine, fără corupție și interdicții stupide, cu investiții și viitor", a precizat președintele.
Totodată, decretul liderului de la Kiev autorizează țările UE și NATO să desfășoare în zona de excludere „evenimente de instruire pentru prevenirea și eliminarea accidentelor”.

Este potrivită zona Cernobîl pentru turism?

Astăzi, fundalul radiațiilor din unele părți ale zonei de excludere poate ajunge la mai multe sute de micro-roentgen pe oră, în timp ce nivelul de radiație sigură nu depășește 50 de microentrifugi. A patra unitate de alimentare de la Cenobîl conține încă combustibil nuclear.
În ciuda acestui fapt, vizitatorii vin în zonă. Serialul „Cernobîl”, care a bătut toate ratingurile, a atras și mai mulți turiști străini la fața locului. Autorul serialului, Craig Mazin, a explicat fanilor săi de ce nu a făcut selfie-uri în zona de excludere. „Dacă mergeți acolo, vă rog să vă amintiți că a existat o tragedie groaznică. Respectați memoria celor care au suferit”, a scris Craig Mazin pe pagina sa de Twitter.
Un jurnalist de la ziarul polonez „Poltyka”, comentând hotărârea lui Zelenski, și-a arătat îndoiala în legătură cu faptul că transformarea stațiunii Cernobîl în obiect turistic ar putea schimba fața Ucranei. „Decretul prezidențial pare a fi o promisiune preelectorală, care a apărut pentru a distrage atenția ucrainenilor de la alte probleme”, a scris autorul. Publicația menționează că zona Cernobîl nu poate fi un obiectiv turistic, deoarece este asociată cu groază și reamintește adevărata tragedie care a surprins odinioară Ucraina, Belarus și întreaga Europă. „Dezastrul de la Cernobîl este mult mai terifiant decât Pompei sau Herculaneum, care a șters Vezuviu de pe fața pământului”, subliniază publicația poloneză.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *