Externe

Președintele Ucrainei cere ”sancțiuni maxime” împotriva Rusiei. „Este un moment de cotitură”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zeleknski a declarat luni, 23 mai, în discursul adresat Forumului Economic de la Davos, că numai prin ”sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, aceasta sau orice alt potențial stat agresor vor fi descurajate să își atace vecinii, relatează BBC cu referire la Libertatea.ro.

Liderul de la Kiev a vorbit despre nevoia unei schimbări de abordare în sensul prevenirii unor noi agresiuni.

„Trebuie să schimbăm abordarea, nu să răspundem, ci să acționăm preventiv și nu numai să ne adaptăm la noua realitate, ci să creăm noi instrumente”, a spus Volodimir Zelenski, adăugând că țara sa a stabilit ”un precedent istoric pentru curaj” în acest război.

„Nu i-am ascultat pe cei care spuneau că apărarea noastră nu va rezista mai mult de câteva zile. Am oprit armata rusă, considerată a doua cea mai mare din lume, am îndepărtat ocupații de pe teritoriul nostru. Ar fi trebuit să facem asta dacă ar fi fost aplicate Rusiei sancțiuni preventive la timp? Sunt sigur că răspunsul este nu”, a continuat președintele ucrainean.

Totodată, Zelenski a amintit despre ”unitatea fără precedent” a democrațiilor occidentale în contextul războiului.

„Lumea a înțeles că Ucraina trebuie să lupte pentru libertate, pentru democrație, iar acum lumea pune presiune pe Rusia, pe companii, pentru a se asigura că limitează relațiile cu acest stat agresor. Asta se întâmplă abia acum, deși Rusia a început războiul împotriva Ucrainei în 2014. Suntem recunoscători pentru sprjin, dar dacă asta s-ar fi întâmplat încă de atunci, nu știm dacă Rusia ar mai fi început acest război”, a mai adăugat președintele Ucrainei.

„Este un moment de cotitură. Nu dați agresorului impresia că lumea nu va reacționa pentru a apăra libertatea. Sancțiunile trebuie să fie maxime, astfel încât Rusia și orice alt potențial agresor să știe că vor exista consecințe pentru acțiunile lor, a menționat Volodimir Zelenski.

Astfel, Volodimir Zelenski a susținut că actualele sancțiuni la adresa Rusiei ”nu sunt suficient de puternice”, adăugând că, din punctul său de vedere, toate băncile din Rusia trebuie interzise, nu ar trebui să existe niciun fel de comerț cu Rusia și este nevoie de un embargo complet asupra petrolului rusesc. De asemenea, el a propus ca ”fiecare companie care pleacă din Rusia să continue să opereze în Ucraina, în beneficiul a milioane de oameni”. Lumea nu poate fi condusă de „forța brută”, a mai menționat liderul ucrainean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *