CSI / RusiaRăzboiUcraina

Președintele Ucrainei compară Hamas cu Rusia: „Esența este aceeași”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut legătura între recentul atac al Hamas asupra Israelului și invazia Rusiei în Ucraina și a criticat Iranul pentru ambele conflicte. Luni, 9 octombrie, el a comparat gruparea armată palestiniană cu Rusia, afirmând că este o „organizație teroristă”, în timp ce Rusia poate fi considerată un „stat terorist”, relatează Al Jazeera și G4media.ro.

Liderul de la Kiev a declarat în fața Adunării Parlamentare a NATO de la Copenhaga prin legătură video: „Singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul și aici este un stat terorist care a atacat Ucraina. Intențiile declarate sunt diferite, dar esența este aceeași”.

Ucraina a declarat că aproximativ 1.000 de drone Shahed de concepție iraniană au fost folosite de Rusia în ultimele șase luni.

„Iranul nu poate spune că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Ucraina dacă vinde Shaheds Rusiei. Iranul nu poate spune că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Israel dacă oficialii săi pretind sprijinul pentru ceea ce se întâmplă în Israel”, a declarat liderul de la Kiev.

Războiul Israel-Hamas

Israelul a fost luat prins cu garda jos sâmbătă, când Hamas a lansat un atac, aruncând în aer părți din gardul de separare extrem de fortificat al țării și trimițând luptători în comunitățile israeliene de la granița cu Gaza.

Atacul surpriză a declanșat un război major între Israel și grupul armat, care a provocat până acum peste 1.100 de morți.

Conflictul continuă să escaladeze, Israelul declarând luni că va impune o „blocadă totală” asupra Fâșiei Gaza, fâșia palestiniană asediată și dens populată, descrisă adesea ca o „închisoare în aer liber”, unde 120.000 de persoane au fost deja strămutate din cauza ultimelor tensiuni. Temerile palestinienilor cu privire la o invazie terestră israeliană în Gaza sunt din ce în ce mai mari.

Iranul a negat că a furnizat Rusiei drone kamikaze Shahed pentru a fi folosite în Ucraina și a declarat că nu este implicat în atacurile din weekend asupra Israelului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat sâmbătă că „tentaculele Iranului” erau „peste tot”, atunci când a fost întrebat despre un posibil rol. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că nu există dovezi că Iranul se află în spatele atacurilor asupra Israelului, dar a spus că există legături de lungă durată între Teheran și Hamas.

Iranul și-a exprimat sprijinul pentru Hamas după atac, dar a criticat acuzațiile de implicare în operațiunea Hamas ca fiind motivate politic.

Rahim Safavi, un consilier al liderului suprem Ali Hosseini Khamenei, a fost citat de site-ul semioficial de știri ISNA, spunând: „Îi felicităm pe luptătorii palestinieni … Vom fi alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a declarat că atacurile Hamas sunt o dovadă a creșterii încrederii palestinienilor în fața ocupației israeliene.

Dorsa Jabbari de la Al Jazeera, care transmite de la Teheran, a declarat că solidaritatea Iranului cu Hamas este istorică.

„Iranul, de la revoluția din 1979, s-a văzut într-adevăr ca o minoritate șiită în Orientul Mijlociu – este [una dintre puținele] țări [din regiune] cu majoritate șiită.

„Au existat o serie de măsuri luate de fondatorul revoluției, ayatollahul Khomeini, pentru a se asigura că poziția Iranului rămâne sigură.

„Unul a fost să se alinieze cu grupurile de rezistență, nu doar cu grupuri șiite precum Hezbollah, dar și cu Hamas și Jihadul Islamic, pentru a-și asigura propria existență în viitor.

„Israelul a fost întotdeauna un punct de dispută pentru Iran. Ei nu cred că Israelul are dreptul de a exista ca țară. Ei spun că Palestina este o țară care a fost oprimată.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *