Politică

Previziuni proaste pentru separatiști! Conflictul transnistrean va fi soluţionat după înfrângerea Rusiei în război

Problema transnistreană a Republicii Moldova îşi are soluţia şi aceasta poate fi obţinută pe cale diplomatică cu efecte rapide după înfrângerea Federaţiei Ruse în războiul de agresiune declanşat în Ucraina. Declaraţia a fost făcută de Mihailo Podoleak, consilier al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelensky, în cadrul unui interviu acordat pentru ProTV Chişinău. Podoleak este ferm convins că Ucraina va ieşi învingătoare din acest război şi va deveni o ţară leader în regiune.

Mihailo Podoleak susţine că odată cu încheierea războiului în favoarea Ucrainei, Rusia îşi va pierde influenţa politică în Europa şi implicit în Republica Moldova. Consilierul preşedintelui ucrainean se arată uimit de faptul că în Republica Moldova mai există partide pro-ruseşti şi oameni care le susţin.

„Considerăm că după înfrângerea Rusiei în război, toate enclavele de genul „transnistria”… va fi un moment când se va putea soluţiona definitiv problema acestui focar al instabilităţii din Moldova”, a declarant Podoleak.

Solicitat să spună prin ce modalitate va fi soluţionată problema transnistreană, consilierul prezidenţial a opinat că soluţia va fi una rapidă şi eficientă. „ Când Rusia va pierde războiul veţi rezolva pe cale diplomatică, foarte repede şi cu maximă precizie”, a răspuns Podoleak. Totodată oficialul ucrainean a menţionat că după război Ucrainei îi va reveni un rol decisiv în soluţionarea problemei transnistrene.

„Ucraina va încheia corect războiul. Acest lucru este foarte important pentru Ucraina ca stat suveran. Ucraina va avea dreptul necondiţionat la multe iniţiative regionale şi va propune încheierea epocii enclavelor criminale pe teritoriile statelor vecine, vom fi iniţiatorii lichidării enclavei criminale cu denumirea „transnistria”, dar acest lucru se va întâmpla după încheierea fazei active a acţiunilor militare şi după încheierea negocierilor cu Rusia privind achitarea prejudiciilor”, a precizat Podoleak.

Autorităţile de la Kiev, potrivit consilierului prezidenţial, examinează un singur scenariu: victoria Ucrainei. Replicând moderatoarei, Podoleak a specificat că „nu există varianta „dacă, desigur, Ucraina va câştiga”.

„Noi avem o singură variantă, avem un singur scenariu. Preşedintele Zelensky a vorbit în repetate rânduri că noi nu putem, reieşind din intensitatea războiului, crimele armatei ruse, resursele cheltuite, ura faţă de noi şi scopul real al războiului pe care Rusia îl declară cu gura lui Putin… sunt sigur de victorie în războiul de agresiune purtat de Rusia”, a spus Podoleak.

Consilierul prezidenţial a vorbit şi despre ceea ce se va întâmpla în Federaţia Rusă după ce va fi înfrântă în acest război.

„Înţeleg că mai persistă gândirea conservatoare că oricum Rusia vă rămâne o putere. Nu, în realitate, după înfrângerea Rusiei în război, va începe o transformare politică internă a Rusiei, acolo va fi procesul de schimbare a elitelor politice care va dura mai mulţi ani, inclusiv transformări ample şi la nivelul puterii judecătoreşti, procese de înlocuire a partidelor politice, care sunt foarte agresive şi au contribuit la formarea acestor enclave”, a spus Podoleak.

Potrivit lui Podoleak, Kievul oficial apreciază susţinerea politică şi umanitară oferită Ucrainei de Republica Moldova. „… în general considerăm că Chişinăul şi Moldova în întregime au adoptat o poziţie pro-Ucraina în cadrul unei aprecieri unice europene, adică indubitabil Rusia este ţara agresoare, neprovocată a atacat Ucraina. Ucraina are tot dreptul să poarte acest război de eliberare. Pentru noi asta este foarte important”, a mai spus Podoleak.

Amintim că în discursul rostit la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, preşedintele, Maia Sandu, a cerut retragerea necondiţionată a trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, iar recent în marja anunţării recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate, şeful statului a menţionat că riscurile de securitate în regiunea transnistreană sunt în creştere.

trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *