Actualitate

Prima tranşă a împrumutului acordat de România va fi investită în proiecte de dezvoltare

Potrivit ministrului moldovean, împrumutul acordat de România vine ca suport bugetar cu destinaţie generală, adică va fi folosit pentru a acoperi toate articolele de cheltuieli ale bugetului de stat. Octavian Armaşu a menţionat că, până astăzi, cheltuielile bugetare au fost reduse doar la cele de bază: salarii, pensii şi cheltuieli minime pentru a menţine funcţionalitatea autorităţilor statului. „Din ziua de astăzi, noi, practic, suntem în situaţia când putem finanţa deja şi proiectele de dezvoltare, de reabilitare a drumurilor. Astăzi deja sunt deblocate toate procesele de achiziţii publice, nu mai avem limitări. În limita bugetului adoptat pentru anul curent noi avem capacitatea de a finanţa toate proiectele” a declarat Octavian Armaşu.

Ministrul finanţelor a menţionat că va depune toate eforturile pentru a asigura o transparenţă cât mai mare a cheltuirii banilor publici. „Ca să nu fie doar declaraţiile mele, noi vrem să participăm la o evaluare a unor experţi independenţi privind gradul de transparenţă bugetară a Republicii Moldova. După evaluarea aceasta, vom primi şi un anumit rating, şi anumite recomandări astfel ca să îmbunătăţim acest proces”, a afirmat Octavian Armaşu.

Ministra finanţelor publice a României, Anca Dragu, a menţionat că, dacă acest împrumut ar fi venit înainte ca Republica Moldova să înceapă procesul de reforme şi să aibă şi ceva rezultate, atunci ar fi fost o situaţie dificilă pentru toţi. „Practic, nu ar fi ajutat la redobândirea încrederii. Acesta este un element foarte important – încrederea pe care Guvernul de la Chişinău o are în plan intern şi extern pentru a pune pe picioare investiţii. După cum bine ştiţi, investiţiile nu au loc în medii economice şi politice instabile”, a declarat Anca Dragu.

Cei doi oficiali au menţionat că celelalte două tranşe din împrumut ar putea ajunge în Moldova în anul 2017. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani, cu dobânda de 1,5% anual.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *