ActualitateCSI / Rusia

Primul șef de guvern al lui Putin: Războiul ar putea dura până la doi ani. „Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”

În cadrul unui interviu pentru AFP, prim-ministrul Rusiei din perioada 2000-2004 a declarat că se așteaptă ca războiul să dureze până la doi ani de zile și că Ucraina trebuie neapărat să câștige. „Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”.

Cu toate că a fost primul premier al Rusiei din era Putin, Mihail Kasianov nu și-a imaginat niciodată că fostul său șef va declanșa un război total împotriva Ucrainei, scrie France24.

Fostul premier de 64 de ani, care a promovat legături cât mai strânse între Rusia și Occident, a spus că, la fel ca majoritatea rușilor, nu a crezut că Putin va ordona invadarea Ucrainei, nici chiar în zilele premergătoare războiului.

Kasianov a înțeles că amenințările lui Putin vor deveni realitate atunci când președintele rus i-a convocat pe ceilalți oficiali de rang înalt din consiliul de securitate al Rusiei cu trei zile înainte de invazie.

„Putin nu mai e aceeași persoană”

„Îi cunosc pe acești oameni și, uitându-mă la ei, mi-am dat seama că Putin nu e pe treaba lui”, a povestit Kasianov. „Nu din punct de vedere medical, ci în termeni politici.” Potrivit lui Kasianov, Putin nu mai este persoana pe care a cunoscut-o el pe vremea când era prim-ministru.

După ce a fost demis de Putin, Kasianov s-a alăturat opoziției și a devenit unul dintre cei mai aprigi critici ai Kremlinului. Acum, este liderul paridului de opoziție Libertatea Poporului, sau Parnas.

Totodată, Kasianov a spus că Putin, un fost agent KGB care va împlini 70 de ani în luna octombrie a acestui an, a reușit să construiască un sistem care se bazează pe impunitate și frică în cei peste 20 de ani pe care i-a petrecut la conducerea Rusiei.

„Acestea sunt reușitele unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca șef de stat, a început să funcționeze într-un mod încă și mai cinic, nemilos decât în ultimele faze ale Uniunii Sovietice”, a spus Kasianov.

„În esență, acesta este un sistem al KGB-ului care se bazează pe nerespectarea totală a legilor”, a spus fostul premier rus. „Este clar că nu se așteaptă la nicio pedeapsă”.

Deznodământul războiului va determina și viitorul Rusiei

De asemenea, Kasianov a spus că a părăsit Rusia din cauza războiului și trăiește în Europa, dar a refuzat să precizeze locația exactă din motive de siguranță. Aliatul său și un alt membru al opoziției, Boris Nemțov, a fost împușcat în apropiere de Kremlin în 2015.

Kasianov a spus că războiul ar putea să dureze doi ani, dar că este convins că Rusia se mai poate întoarce pe calea democrației.

Deznodământul războiului va determina și viitorul Rusiei, potrivit lui Kasianov, care a menționat că nu este deloc de acord cu sugestia președintelui Emmanuel Macron conform căreia Putin nu ar trebui umilit.

Kasianov a refuzat orice propunere prin care Ucraina ar fi nevoită să cedeze teritorii pentru ca războiul să se încheie. „Ce a făcut Putin ca să merite așa ceva? Asta este o poziție mult prea pragmatică. Cred că este greșită și sper că Occidentul nu o va lua pe această cale”.

Urmașul lui Putin nu va putea păstra controlul Rusiei

Kasianov este de părere că Putin va fi înlocuit într-un final de un „cvasi-succesor” controlat de serviciile de securitate. Dar urmașul lui Putin nu va putea ține sub control sistemul pentru prea mult timp și, până la urmă, vor fi organizate alegeri libere și corecte în Rusia.

„Sunt sigur că Rusia se va întoarce pe calea clădirii unui stat democratic”, a spus Kasianov, care a estimat că va dura în jur de un deceniu pentru a duce la capăt procesul de stârpire a comunismului și a „putinismului” din țară.

Procesul va fi unul dificil, „în special după acest război criminal”, a explicat Kasianov. Încrederea statelor europene, „partenerii naturali” ai Rusiei, va trebui recâștigată.

Opoziția din Rusia a fost criticată în trecut pentru că a fost atât de divizată, însă Kasianov este încrezător că lucrurile se vor schimba acum. „N-am nicio îndoială că acum, după tregedia la care suntem martori, opoziția se va uni”.

Reconstrucția țării va fi o misiune foarte dificilă, potrivit lui Kasianov.

„Totul va trebui construit de la zero. Practic, un întreg set de reforme economice și sociale ar trebui reintroduse. Sunt niște sarcini uriașe și dificile care trebuie să fie realizate.”

Sursa: Digi24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.