Probele lăsate în urmă de Statul Islamic după atacurile de la Paris îi vor costa scump
Grupul islamist cunoscut ca Statul Islamic nu are nici o rețea de logistică în Europa de Vest. Atacatorii au trebuit să-și procure armele lor de pe undeva, ceea ce duce la întrebarea de unde există pe o piață neagră de AK-47, care ar fi accesibile pentru ei. O suburbia Bruxelles-ului, Molenbeek, este un astfel de loc, scrie John Prados pentru reuters.com.
Armele folosite în atacul din trenul ce pleca din Bruxelles la Paris în august ,dejucat de trei tineri americani, într-un schimb de focuri cu poliția belgiană de la inceputul acestui an, cât și în atacul din mai 2014 de la Muzeul Evreiesc de Belgia la Bruxelles toate au venit din această suburbie.
Atacatorii au locuit în această zonă, iar cei doi frați implicați în atacurile de la Paris vin tot din Molenbeek.
Poliția belgiană deja a descins în Molenbeek. În Belgia, a existat un grup numit Sharia4Belgium care a pledat pentru legea sharia și a fost cotat ca fiind unul dintre principalii recrutori de luptători pentru a merge în Siria. Belgia și-a câștigat distincția de a fi cel mai mare furnizor pe cap de locuitor de recruți pentru jihad în Orientul Mijlociu. La începutul anului 2015, un judecător belgian a desemnat Sharia4Belgium o organizație teroristă, și 45 de persoane asociate cu acest grup au fost găsiți vinovați de infracțiuni legate de terorism.
Musulmanii francezi sau cei britanici se pot pomeni că vor fi interogați în legătură cu atentatele din Paris. Doar luni, oamenii legii au efectuat 168 de raiduri, iar peste 100 de persoane sunt reținute la domiciliu.
Acestea sunt elementele reflexive ale unei investigații, înainte de a exista dovezi specifice. Acestea sunt despre liste cu suspecți și îndoieli generice.
Atacurile din Paris vor pune pe jar autoritățile europene, care vor intensifica raidurile pentru a evita atacurile islamiste. La doar 6 luni după atacul terorist din 11 septembrie oamenii legii au reținut 2.500 de persoane ce aveau legături teroriste în mai multe țări. Același luru va avea loc și în cazul atentatului din Paris.
Statul Islamic a ajuns în centrul atenţiei internaţionale în 2014, când a reuşit să ocupe mari teritorii în Siria şi Irak, şi a dobândit notorietate prin brutalitate, crime în masă, răpiri şi decapitări. În pofida atrocităţilor comise, gruparea a reuşit să atragă sprijin din întreaga lume musulmană, iar o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite s-a angajat să o distrugă.
În iunie 2014, Statul Islamic a declarat în mod oficial înfiinţarea unui „califat“, un stat guvernat în concordanţă cu legea islamică, sau Sharia, de către reprezentantul lui Dumnezeu pe Pământ, califul. Organizaţia a cerut musulmanilor din întreaga lume să jure supunere liderului Statului Islamic, Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri al Samarrai, cunoscut mai degrabă sub numele de Abu Bakr al-Baghdadi.
Statul Islamic vrea să elimine obstacolele din calea reinstaurării domniei lui Dumnezeu pe Pământ şi să apere comunitatea musulmană, sau umma, de infideli şi apostaţi. Gruparea a salutat perspectiva unei confruntări directe cu coaliţia condusă de Statele Unite, văzută ca o prevestire a confruntării finale dintre musulmani şi inamicii lor, descrisă în profeţiile apocaliptice islamice.
În iunie 2014, ISIS a cucerit oraşul Mosul din nordul ţării, iar apoi a avansat spre Bagdad, masacrându-şi adversarii şi ameninţând să eradicheze numeroase minorităţi etnice şi religioase. La sfârşitul acelei luni, după ce şi-a consolidat controlul asupra mai multor zeci de oraşe, ISIS a declarat crearea califatului şi şi-a schimbat numele în Statul Islamic.
În septembrie 2014, directorul Centrului Naţional pentru Contra-terorism din Statele Unite a declarat că Statul Islamic controlează o mare parte din bazinul Tigru-Eufrat, o regiune de o mărime similară cu cea a Marii Britanii, de circa 210.000 de kilometri pătraţi. Şapte luni mai târziu, armata americană a declarat că Statul Islamic a pierdut circa un sfert din teritoriul aflat sub control în Irak, echivalent cu 13.000-15.500 de kilometri pătraţi, dar suprafaţa controlată în Siria a rămas în mare parte neschimbată, pierderile din anumite zone fiind compensate de victoriile obţinute în altele.
sursa: blogs.reuters.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!