ActualitateSănătate

Problemele din sfera uro-genitalǎ sunt un subiect tabu pentru majoritatea româncelor peste 50 de ani

Departamentul de uro-ginecologie al Centrului de Sǎnǎtate a Femeii Medicover Mediplus se lanseazǎ astǎzi, fiind dedicat în special femeilor aflate la menopauzǎ. Inițiativa este un pas firesc, peste 60% dintre pacientele care s-au prezentat la centru în ultimii trei ani, aflate în perioada pre-menopauzei sau a menopauzei, prezentând afecțiuni din aceastǎ sferǎ.

Conform datelor Medicover, simptome uro-genitale precum uscǎciunea vaginalǎ, infecțiile vaginale repetate, dispareunia (durerea sau disconfortul în timpul actului sexual) au fost prezente la 80% dintre pacientele consultate. Incontinența urinarǎ afecteazǎ unul din cinci europeni, fiind mai frecventǎ în rândul femeilor, însǎ în cazul celor peste 50 de ani incidența poate ajunge şi pânǎ pânǎ la 70% în jurul vârstei de 60 de ani. Tulburǎrile de staticǎ genitalǎ sau prolapsul vaginal, atunci când organele pelvine alunecǎ din poziția normalǎ, din cauza slǎbirii mușchilor şi ligamentelor, impacteazǎ 50% dintre femei, aproximativ 15% dintre cazuri necesitând intervenții chirurgicale pentru rezolvarea afecțiunii. „Perioada de pre şi post menopauzǎ vine cu un spectru vast de probleme uro-ginecologice ce impacteazǎ substanțial calitatea vieții şi starea mentalǎ a pacientelor. Am observat cǎ dacǎ în perioada premergǎtoare menopauzei numeroase femei vin la medic, dupǎ instalarea menopauzei multe dintre ele renunțǎ la vizitele anuale, motivele fiind legate de ruşine şi de creşterea toleranței la durere şi disconfort. Dupǎ 50 de ani creşte şi frecvența apariției afecțiunilor oncologice din sfera ginecologicǎ, de aceea depistarea precoce a acestor afecțiuni este importantã”, spune Dr. Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog. Afecțiunile uro-ginecologice reduc drastic mobilitatea şi afecteazǎ serios viața socialǎ şi de cuplu a pacientelor, precum şi starea lor mentalǎ, într-o perioadǎ în care pot fi active la serviciu, în familie sau societate. Cel puțin jumǎtate dintre pacientele care ajung la Centrul de Sãnãtate a Femeii Medicover Mediplus au amânat câțiva ani vizita la medic, ceea ce a dus la agravarea simptomatologiei. Metodele terapeutice şi chirurgicale moderne aduc rezultate bune în tratarea afecțiunilor uro-genitale. Aproximativ 25% dintre pacientele care viziteazǎ Centrul de Sǎnǎtate a Femeii Medicover au nevoie de tratament chirurgical al incontinenței urinare de efort sau de chirurgie pelvinǎ minim invazivǎ.

Pentru pacientele la care tulburãrile din sfera uro-ginecologiei apar în afara menopauzei şi care nu se calificã pentru soluții chirurgicale, propunem tratamente conservative. De asemenea, acestea pot fi considerate şi în contextul pregãtirii post-operatorie sau a consolidãrii tratamentului chirurgical. La Spitalul Medicover Bǎneasa (Maternitatea Medicover) o echipǎ multi-disciplinarǎ de chirurgi experimentați abordeazǎ minim invaziv problemele din sfera uro-ginecologiei, conform standardelor internaționale în domeniu. Perioada redusǎ de spitalizare, recuperarea şi integrarea socialǎ rapidǎ sunt printre avantajele abordǎrii minim invazive. Menopauza este factorul determinant al acestor probleme, la care obezitatea, sedentarismul şi alte boli cronice vin cu un aport suplimentar. Am creat un program pentru acest tip de paciente, care pe lângã abordarea chirurgicalã sã includã şi consiliere pentru schimbarea stilului de viațã, medicinã de recuperare şi consultații psihologice. Centrul de Sǎnǎtate a Femeii Medicover, parte din spitalul Medicover Bǎneasa (Maternitatea Medicover), pune accent pe abordarea multi-disciplinarǎ a menopauzei, având o echipǎ de ginecologi, endocrinologi, nutriționişti, psihologi şi specialişti în imagisticã.
Medicover continuǎ inițiativa de educare şi conştientizare #rusineadauneazagravsanatatii şi pentru specialitatea de uro-ginecologie, dupǎ ce a lansat aceastǎ campanie în februarie pentru a creşte diagnosticarea cancerului de prostatã.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *