Ultima oră

Procesele demografice negative cresc povara Sistemului asigurărilor sociale de stat

Influenţa situaţiei demografice asupra sistemului de pensii este evidentă: cresc cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat, sporind cu fiecare an deficitul bugetului. Începând cu anul 2009, bugetul asigurărilor sociale de stat este unul deficitar. Informaţia a fost prezentată de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Maria Borta, în cadrul conferinţei internaţionale „Reforma sistemelor de pensii: experienţă internaţională”, transmite IPN.

Conferinţa s-a desfăşurat recent la Chişinău şi a fost organizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale şi Asociaţia Internaţională a Fondurilor Sociale de Pensii. Maria Borta a subliniat că reforma sistemului de pensii a început odată cu adoptarea Strategiei de reformare a sistemului de pensii, în anul 1998, având ca obiectiv crearea unui sistem convenabil tuturor generaţiilor, acordarea unui suport adecvat la survenirea riscurilor sociale, respectarea echităţii sociale şi echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În cadrul reformei a fost majorată vârsta de pensionare pentru bărbaţi, până la 62 de ani şi pentru femei, până la 57 de ani. Totodată, începând cu 1 iulie 2011 are loc majorarea stagiului de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă pentru bărbaţi, cu 6 luni anual până la atingerea a 35 de ani. La 1 iulie 2014 stagiul de cotizare pentru bărbaţi va constitui 32 de ani. Pentru femei stagiul de cotizare necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă constituie 30 de ani.

Maria Borta a specificat că unul din obiectivele de bază ale reformei sistemului de pensii este transferarea treptată a poverii contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajaţi. Începând cu anul 2009, contribuţia individuală de asigurări sociale obligatorii pentru salariaţii asiguraţi constituie 6% din salariul lunar şi celelalte recompense, iar contribuţia angajatorului constituie 23% din fondul de salarizare şi alte recompense.

La orice etapă de dezvoltare a societăţii, sistemul de pensii este supus mai multor provocări, care necesită noi abordări. Astfel, în anul 2012 a fost adoptată Legea cu privire la aprobarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020”. Strategia prevede 7 soluţii pentru o dezvoltare durabilă a ţării. Una dintre soluţiile oferite este crearea unui sistem de pensii echitabil şi sustenabil ce ar asigura un trai decent după pensionare tuturor categoriilor de pensionari. Casa Naţională de Asigurări Sociale urmează să implementeze acţiunile trasate de Guvern în această strategie cu scopul de a consolida sistemul de pensii din Republica Moldova şi de a asigura un trai decent beneficiarilor de pensii, a menţionat la final Maria Borta.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *