Actualitate

Procesul de ieftinire la medicamente s-a soldat cu… scumpiri

În loc să scadă cu 40%, medicamentele s-au scumpit dublu şi chiar triplu

Preţurile la unele medicamente nu au scăzut, ci au crescut cu peste 200 % în urma reevaluării lor pentru înregistrarea în Catalogul naţional de preţuri, scumpirea fiind valabilă şi pentru cele de producţie locală. Afirmaţia a fost făcută de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu care a prezidat, la începutul acestei săptămâni, şedinţa Comisiei interdepartamentale de control pentru asigurarea securităţii asistenţei farmaceutice şi contracararea importului ilicit de medicamente.
Deşi directoarea Agenţiei medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, a anunţat ieftiniri de medicamente de circa 14% la cele peste 5000 de denumiri care au fost înregistrate în Catalog, mai multe preparate s-au scumpit. Ea a menţionat, într-un raport prezentat comisiei, că sunt înregistrate majorări de preţuri la 465 de denumiri de medicamente, dar că acestea nu s-au mărit cu mai mult de 100 lei. Afirmaţia directoarei a fost atacată de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu care a venit cu exemple de scumpiri a unor poziţii cu aproape 200 de lei. „Vă dau doar câteva exemple când preţurile la medicamente au crescut cu 200 sau chiar 300 %. Vitrium s-a vândut până acum cu 147 de lei, iar acum costă 297 de lei. Un alt exemplu – Cardiomed a crescut de la 141 de lei – la 290 lei.” Potrivit argumentelor lui Moldovanu, Papaverin, care costa 1,85 lei, acum s-a scumpit cu doi lei, Demidrol a crescut de la aproape 7 lei la 15,79 lei, s-au scumpit preparatele Finalfan, Eufilin sau Captopril, solicitate frecvent de către bolnavi.

„Preparatele esenţiale şi cele compensate sunt…şi nu prea sunt”

„Preparate compensate ca Indapamid, Hipotiazid sau Vazocardin ori lipsesc, ori se găsesc foarte rar”, susţine Mihai Moldovanu.
Potrivit unei informaţii prezentate de directoarea Agenţiei medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, în perioada ianuarie-februarie a acestui an, agenţii economici au importat cu aproape 40% mai puţine medicamente decât în perioada similară a anului trecut. Dintre cele care nu s-au importat în acest interval de timp fac parte şi medicamentele esenţiale şi cele compensate.

Potrivit informaţiei prezentate, în perioada ianuarie-februarie 2011 au fost importate 1092 denumiri de medicamente, în valoare totală de peste 157 milioane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-au importat cu 960 de denumiri de medicamente mai puţin, în ianuarie-februarie 2010 fiind importate medicamente în sumă de 248 milioane de lei, adică, cu aproape 100 de milioane mai mult.
Directoarea agenţiei consideră că nefinisarea Catalogului naţional de preţuri este motivul micşorării volumului de medicamente la import. Totodată, ea a ţinut să menţioneze că este dusă o strictă evidenţă a preparatelor pentru a nu se admite lipsa acestora în instituţiile medico-sanitare publice. Cu toate acestea, lipsa unor medicamente compensate în farmacii se resimte deja.

Avem contrabandă cu medicamente?

Mai multe farmacii vând medicamente fără acte de provenienţă, a afirmat la începutul acestei săptămâni Mihai Moldovanu, lucru negat de directoarea Agenţiei medicamentului, precum şi de reprezentanţii Serviciului Vamal. Potrivit acestora, nu au fost înregistrate cazuri de contrabandă cu medicamente de către persoanele juridice. „Au fost întocmite aproape 10 procese-verbale pe seama persoanelor fizice care au încercat să introducă în ţară colete cu medicamente sau produse medicamentoase nedeclarate, dar aceste cazuri sunt minore, deci nu putem spune că ne confruntăm cu un fenomen de contrabandă”. În cadrul şedinţei de referinţă, Moldovanu a intervenit cu o replică: „În acest caz ar fi trebuit de văzut cum pătrund aceste medicamente în farmacii – cumva ele au pătruns în ţară, dar cum dacă Serviciul Vamal nu a înregistrat niciun caz în acest sens”?
CCCEC contrazice afirmaţia lui Moldovanu. Potrivit lui Alexei Secrieru, din cele 320 de farmacii în care s-au efectuat controale, au fost întocmite 15 procese-verbale administrative pe motivul nerespectării hotărârii de guvern, însă medicamente fără acte de provenienţă în acest an nu au fost depistate.


Producătorii autohtoni – protejaţi sau avantajaţi?

Producătorii autohtoni nu au fost obligaţi să treacă procedura de reevaluare a preţurilor conform noii hotărâri de guvern. În consecinţă, spun unii farmacişti, preţurile la medicamentele produse la noi au crescut. Viceprim-ministrul a cerut o explicaţie: „Dacă producătorii străini suportă cheltuieli legate de import şi de vămuire, atunci vreau să ştiu care este explicaţia producătorilor autohtoni”.
Potrivit lui Sergiu Cebotari, directorul Serviciului de avizare şi înregistrare a preţurilor, producătorii moldoveni doar prezintă preţurile pentru înregistrare fără a efectua vreo evaluare a acestora. „De comun acord cu Ministerul Economiei, s-a stabilit să oferim producătorilor o rentabilitate de 15%, nimeni însă nu a prezentat nişte calcule estimative privind costul producţiei, aşa că am fost nevoiţi să le înregistrăm în Catalog conform preţurilor prezentate”, spune demnitarul.

În acelaşi timp, unii agenţi economici spun că nu au majorat preţurile pentru pastile.
Contactat de TIMPUL, vicedirectorul general al întreprinderii „Farmaco”, a declarat că întreprinderea nu a majorat preţurile, ci chiar le-a micşorat la unele poziţii. „Preţurile la preparatele produse de noi au rămas aceleaşi comparativ cu 2010, putem demonstra acest lucru în baza documentelor pe care le avem”, a declarat Vladimir Cărăuş. El susţine că unele poziţii, ce-i drept puţine, chiar au suferit micşorări de preţ în acest an.

Mihai Moldovanu a declarat pentru TIMPUL că până la următoarea şedinţă, care va avea loc peste o lună, toţi producătorii autohtoni vor trebui să prezinte comisiei cheltuielile ce ţin de producere, pentru a nu fi admise majorări nejustificate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *