Justiție

Procuratura Anticoruptie se laudă că un nou succes „major”. Au reținut UNA din cele 7 persoane care au fugit din RM

Investigațiile în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor” continuă, iar Procuratura Anticorupție continuă să conducă acțiunile de urmărire penală efectuate de Centrul Național Anticorupție.

„Deși urmărirea penală s-a confruntat cu scurgeri de informații care au interferat cu desfășurare investigației, procurorii și ofițerii au întreprins acțiuni suplimentare menite să asigure principiul confidențialității urmăririi penale și asigurării prezumției nevinovăției persoanelor supuse investigațiilor”, informează Procuratura Anticorupție.

Faptele de divulgare a datelor urmăririi penale sunt investigate într-o cauză penală separată.

Până la această etapă, în cadrul urmăririi penale au fost efectuate: interceptări și înregistrări ale comunicărilor și de imagini, investigația sub acoperire, audieri ale martorilor, ridicări de documente, peste 100 percheziții pe întreg teritoriul țării în cadrul cărora a fost ridicată tehnică de calcul și documente, a fost ridicată imunitatea, reținută, percheziționată și arestată o deputată.

PA mai anunță că, pe 10 august 2022, a expirat termenul prevăzut de lege în care la sediul organului de urmărire penală urma să se prezinte un reprezentant legal desemnat de PP „Șor” pentru recunoașterea partidului în calitate de bănuit în săvârșirea finanțării ilegale. În legătură cu neîndeplinirea acestor cerințe legale, la aceeași dată, Procuratura Anticorupție a înaintat demers judecătorului de instrucție pentru desemnarea unui reprezentant legal din rândul persoanelor care gestionează PP „Șor”.

În același timp, una din cele 7 persoane care la 16 iulie 2022, au părăsit teritoriul Republicii Moldova în scopul eschivării de la urmărirea penală, a fost reținută de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție pentru un termen de 72 ore, fiind bănuită de complicitate la săvârșirea falsificării rapoartelor privind gestiunea financiară a partidului și acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute la art. 1812 alin. (1) și alin. (5) din Codul penal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *