Afaceri

Producătorii din Moldova învață să facă afaceri EURO și ECO

Astfel, chiar dacă meteorologii anunță vreme toridă pentru următoarea perioadă, nu trebuie să uităm de iarna care ne va bate la poartă în câteva luni și să ne pregătim riguros. Și pentru că n-ar strica să luăm măsuri suplimentare, în caz că Federația Rusă „depistează” ceva în gazul propriu și interzice exportul, vă prezentăm mai jos câteva informații pe care trebuie să le știți atunci când procurați biocombustibil moldovenesc: fie brichete ori pelete.

De anul trecut grădinița din Calfa, Anenii Noi, a dat în exploatare noul sistem de încălzire a edificiului, pe bază de biomasă. „Am demarat acest proiect, fiindcă în permanență depindeam de gazele naturale rusești, atât economic, cât și politic de aceea era cazul să găsim o alternativă pentru încălzire”, remarcă Ludmila Ceaglic, primarul localității.

Dacă anterior erau semnalate temperaturi mai joase, iar copiii răceau din cauza frigului, iarna trecută temperaturile au fost optime, iar costurile pentru încălzire s-au micșorat. 

„S-a micșorat numărul de boli în grădiniță. Am reușit să facem o economie de 20% de buget. Dar cifra va crește, pentru că anul trecut, am fost nevoiți să cumpărăm biomasa la un preț mare – 2500 de lei. Pe când acum putem găsi și cu 1500 lei tona. Atunci am folosit combustibilul care ni-l propuneau puținii producători, anul acesta lista producătorilor a crescut și vrem să ne aprovizionăm cu combustibil de pe acum. În august vom organiza un tender pentru achiziționarea biomasei”, a declarat Ludmila Ceaglig pentru TIMPUL.

Primarul spune că anterior se temea „să nu fie deconectat gazul. În plus în ultima perioadă lasă de dorit calitatea lui”, conchide aceasta.
Astfel, pentru că anterior au fost semnalate cazuri în care biomasa achiziționată a fost de o calitate îndoielnică, la sfârșitul anului trecut, printr-o hotărâre de guvern, a fost adoptat Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid care descrie clar parametrii de calitate a produselor ce pot fi numite brichete ori pelete. Prin urmare, dacă planificați achiziționarea unei mase de biocombustibil trebuie să știți că informaţia privind calitatea biocombustibilului solid se prezintă prin text sau marcare pe ambalajul sau etichetele produsului şi trebuie să conţină: țara de origine, adică „Fabricat în Moldova”; informaţiile privind parametrii tehnici; instrucţiunea de utilizare a biocombustibilului solid; condiţiile de păstrare. În cazul în care ambalajul produsului nu permite aplicarea unei etichete (de exemplu, saci, în vrac), informaţia respectivă este imprimată pe suport de hârtie şi se prezintă împreună cu documentaţia de însoţire.

De asemenea, aveți dreptul să solicitați confirmarea parametrilor indicaţi pe etichetă şi/sau documentele ce însoţesc biocombustibilul solid prin raportul de încercări emis de un laborator acreditat în Republica Moldova sau în străinătate.

Dacă începând cu 2013 producătorii sunt obligați să indice pe etichete parametrii mecanici cum sunt umiditatea, densitatea, cantitatea de cenușă, atunci din 2015 va intra în vigoare regulamentul în întregime, adică se vor face și teste chimice pentru determinarea componenței gazelor de ardere. Deocamdată acest lucru nu se face pentru că, în Moldova încă nu există nici un laborator acreditat pentru aceasta, iar cele existente în republică nu au tehnica necesară pentru a face asemenea încercări. „Acesta o să existe din 2015. Proiectul „Energie și Biomasă” o să cofinanțeze un astfel de laborator, o să fie organizată o competiție națională pentru identificarea unei instituții care va avea acest lucru”, afirmă Nicolae Zaharia, specialist în domeniul dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”.

Potrivit lui, deși certificatul de calitate nu este încă obligatoriu, respectarea regulamentului este. „Prezentarea certificatului se face la solicitare. Dacă eu sunt consumator și vreau să știu exact care sunt parametrii mecanici ai combustibilului, atunci pot să cer acest fapt și producătorii sunt obligați să-mi prezinte aceste informații. Dar s-ar putea ca lui să nu i se solicite acest certificat și el nu este obligat să-l aibă permanent la el”, a menționat expertul. „Toți cei care produc combustibil din biomasă și vor să-l numească brichet sau pelet trebuie să corespundă parametrilor din regulament. În lipsa unui certificat de calitate, producătorul poate face o declarație pe propria răspundere că într-adevăr combustibilul corespunde acelor parametri. Și această declarație pe propria răspundere este deja un document oficial prin care producătorul își asumă responsabilitatea. Iar în cazul în care produsul nu corespunde parametrilor de calitate, producătorul poate fi sancționat. Acesta este mecanismul. De altfel ar trebui să punem pe picioare o armată de oameni care să meargă și să verifice calitatea la toți producătorii și nu este bine pentru dezvoltarea pieței. Înțeleg foarte bine că o să avem și antreprenori care o să recurgă la șiretlicuri, dar piața de biomasă este în proces de maturizare. Sigur o să se facă și verificări la locul producerii, o să existe laboratorul care o să poată livra informații veridice și fiecare consumator în parte este în măsură să conteste și să verifice dacă combustibilul corespunde calității anunțate”, a subliniat Nicolae Zaharia.

Dacă însă aveți de a face cu un producător necinstit, iar biomasa livrată este de o calitate inferioară, puteți depune o plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC).

Solicitat de TIMPUL, Sergiu Hapco, șeful Direcției control metrologic și produse petroliere din cadrul APC, a spus că până în prezent n-a fost făcută nici o reclamație în privința calității sau nerespectării parametrilor tehnici de către producătorii de biocombustibil.

„Când s-a efectuat regulamentul cu privire la biocombustibilul solid verbal a fost făcută o înțelegere că producătorii care vor începe să producă conform regulamentului să aibă răgaz măcar un an de zile, să nu-l stresăm cu controale. Regulamentul a fost aprobat la 27 decembrie 2013 și în trimestrul patru al anului curent se împlinește un an de când e în vigoare și noi deja am planificat o serie de verificări la agenții economici – producători de biocombustibili, și o să-i supraveghem în privința calității și executării regulamentului”, explică Sergiu Hapco.

Dacă în urma controlului se vor depista derogări de la parametrii de calitate ai combustibilului, atunci producătorii vor fi sancționați conform codului contravențional.

Gheorghe Strelciuc, producător de brichete și pelete din deșeuri de lemn și paie, din Pohoarna, Șoldănești
Desigur, am făcut teste pentru a verifica calitatea biomasei. Avem certificate de calitate pe care le prezentăm celor cu care colaborăm. Activez în domeniu deja de trei ani, timp în care facem încercări la laboratorul de pe lângă Academia de Științe. Testele ne arată puterea calorică a brichetelor și peletelor, și câtă cenușă rămâne. Este nevoie să fie făcute aceste încercări și obținerea certificatelor de calitate pentru a ști ce combustibil trebuie să procuri pentru cazan. Fără certificatul de calitate e ca și cum n-ai ști ce tip de benzină sau motorină să pui în mașină. Respectiv și cazanele, când îi pui pelet/brichet trebuie să știi puterea calorică. O asemenea testare costă circa 2 mii de lei la o cantitate de 100 de tone. Eu export producția, fac contractul cu firma și acolo scrie expres ce certificate trebuie să prezint. Eu export biomasa în Germania și Polonia.

Cum să alegi corect biocombustibilul:
Cum alegeți brichetele și peletele bun de cel rău?

Peletele:
Puneți o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își păstrează forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă atunci calitatea acestuia este suspectă.
Peletele din biomasă vegetală nu are miros strident.
Peletele calitativ este neted și dur la atingere. Peletele care se fărâmițează la atingere are umiditate mare și va avea eficiență redusă la ardere.
Peletele calitativ lasă maximum 4% de cenușă la ardere.

Brichetele:
Aruncați brichetele jos. Dacă se face bucăți, atunci are densitate mică și va trebui să puneți o cantitate mare pentru a avea temperatura dorită.
Puneți brichetele în apă. Brichetele cu densitatea mică vor pluti la suprafață. Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie, arde mai repede, și degajă mai puțină căldură. Lăsați brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va dizolva mai greu.
Brichetele calitativ lasă maximum 6% de cenușă după ardere.

Fiți atenți:
Culoarea combustibilului nu determină calitatea acestuia.
Este important să cumpărați biocombustibil adecvat parametrilor tehnici ai cazanului.
Dacă evacuarea cenușii se face mai des decât o dată la patru zile calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *