Ultima oră

Prognoza economică revizuită pentru anii 2014-2016

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a remarcat că economia Moldovei s-a recuperat după scăderea din anul 2012 şi a revenit pe trendul stabil de creştere de 4-5% în următorii ani. Astfel, în prima jumătate a anului curent, PIB-ul a crescut cu 4,9%, prognoza revizuită pentru anul 2013 fiind de 5,5%, în creştere cu 1,5% în raport cu scenariul anterior.

Creşterea cumulativă pînă în anul 2016, faţă de anul 2008, este prognozată la 28%. Structura creşterii economice este, de asemenea, în proces de îmbunătăţire, astfel ponderea industriei în Produsul Intern Brut se află în continuă creştere după anul 2010 – pînă la 14,6% în anul curent. Investiţiile în capital fix s-au ridicat la 22,6% din PIB, cu 3,7% mai mult decît în anul trecut, iar investiţiile străine directe au crescut de 1,5 ori, atingînd cifra de 123 mln de dolari SUA şi cota de 3,5% în PIB.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, efectele multiplicative ale proiectelor de infrastructură au început să se resimtă la nivelul PIB, industria extractivă şi transporturile înregistrînd cele mai semnificative creşteri.

Creşterea economică se bazează pe politicile economice stimulatoare a activităţii de întreprinzător, de îmbunătăţire a climatului de afaceri şi de sporire a atractivităţii investiţionale a ţării, toate acestea cu scopul de a schimba paradigma de dezvoltare economică a Republicii Moldova, de la o economie bazată pe consumul alimentat de remitenţe la una orientată spre export. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *