PROMISIUNILE lui Klaus Iohannis din campania electorală
Iohannis şi-a bazat campania pe un program de factură liberală care poate fi "comprimat" în 18 promisiuni care trebuie respectate, odată ajuns la Cotroceni. Sub mandatul sau, România ar putea adopta moneda euro, una din marile provocări economice, asumate şi de conducerea Băncii Naţionale. Vezi intext care sunt cele 18 promisiuni pe care viitorul preşedinte s-a obligat să le respecte şi un inventar al principalelor momente cheie ale foştilor preşedinţi ai României.
Promisiunile lui Klaus Iohannis în economie:
– Restrângerea prezenţei statului în economie şi întărirea rolului de garant al drepturilor constituţionale şi al bunei funcţionari a economiei de piaţă.
Aderarea la euro trebuie să fie, în viziunea lui Klaus Iohannis, "o adevărată ancora pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate şi accelerarea creşterii economice".
– Proaspătul preşedinte pledează pentru dezvoltarea pieţei de capital.
– Iohannis intenţionează să menţină cota unică de impozitare, pe care o consideră "o soluţie corectă".
– El anunţă că revenirea la TVA de 19% este "o prioritate absolută".
– Strategie fiscală: Descentralizare fiscală, punând capăt presiunilor la care primăriile sunt adesea supuse de către Guvern. Structurile de control vor trebui adaptate şi ele, astfel încât şi la nivel local să existe un control adecvat al corupţiei, în care cetăţenii să aibă un rol direct şi mult mai mare asupra priorităţilor şi calităţii cheltuirii fondurilor publice.
– Obiective de infrastructură: Iohanis susţine elaborarea unui Plan de Dezvoltare Durabilă pentru următorii 10 ani, care să cuprindă atât obiectivele acoperite prin fonduri europene prin Acordul de Parteneriat, cât şi pe cele care urmează a fi acoperite din bugetul de stat.
– Fonduri UE: Candidatul ACL susţine restructurarea sistemului de gestionare a fondurilor europene, prin crearea unui corp de funcţionari de elită care să monitorizeze şi să implementeze programele cu finanţare UE, remuneraţi competitiv în funcţie de gradul de absorbţie a fondurilor
POLITICĂ EXTERNĂ:
– Aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, prin creşterea rolului, a greutăţii României în NATO şi, mai ales, în UE, prin eforturile de a întări, pe zona noastră, instituţiile cu semnificaţie de securitate naţională, un buget mai consistent al apărării, o armata mai puternică, servicii speciale cât se poate de puternice, pe deplin scoase din jocul politic partizan. Politică externă a României urmăreşte atingerea intereselor noastre naţionale prin intermediul NATO şi UE. Susţin necondiţionat dezvoltările de securitate şi politico-militare din cadrul NATO şi sunt adeptul unei Politici Externe şi de Securitate Comune în cadrul UE. Cred cu tărie că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de calitatea de membru al NATO şi al UE, reprezintă, pentru România, elementul fundamental al politicii noastre externe şi al strategiei naţionale în domeniul securităţii
DIASPORA:
– Una dintre primele măsuri pe care le voi adopta în calitate de Preşedinte al României va fi crearea unui Consiliu Consultativ format din reprezentanţii comunităţilor de români de peste graniţa. Acest Consiliu va trebui să constituie cadrul în care vor fi dezbătute temele ce preocupă românii din afară graniţelor şi armonizate poziţiile instituţiilor.
POLITICA INTERNĂ:
– În plan politic, Iohannis anunţă o reforma de fond a legislaţiei electorale, respectiv a sistemului de alegere a Camerei Deputaţilor, Senatului, preşedinţilor de Consilii Judeţene şi primarilor, dar şi modificarea legislaţiei partidelor politice, atât în privinţa condiţiilor de înfiinţare a unor noi formaţiuni, cât şi a finanţării acestora.
– Politică de apărare: În calitate de Preşedinte al României, voi propune tuturor partidelor politice un acord pentru asigurarea constanţa a unei finanţări anuale de 2% din PIB pentru apărare.
– Despre amnistiere: Nu voi graţia persoane condamnate pentru infracţiunea de corupţie
– DNA: Voi încuraja dezvoltarea capacităţii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi îmbunătăţirea performanţei la nivel local, în paralel cu cea foarte bună de la nivel naţional.
– ANI: Voi susţine îmbunătăţirea capacităţii Agenţiei Naţionale de Integritate care are un rol vital în prevenirea faptelor de corupţie. Din poziţia de Preşedinte al României, voi sprijini elaborarea unui Cod al Incompatibilităţilor şi Conflictelor de Interese, care să unifice legislaţia disparată în materie.
– Despre anticorupţie: Voi pleda pentru crearea, la nivelul Preşedinţiei, a unei platforme permanente de dialog şi cooperare între toate partidele politice reprezentative, societatea civilă şi instituţiile statului pe tema corupţiei
– Iohannis promite şi o schimbare a filosofiei serviciilor de informaţii: Voi milita pentru schimbarea etapizată a concepţiei de securitate naţională, de la o abordare specifică actualei etape, de contracarare a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii, către una puternic axată pe prevenire, care reprezintă, în sine, o schimbare de paradigmă necesară trecerii la o etapă nouă în devenirea statului român.
– Sănătate: Iohanis propune, pe termen lung, un buget de 6% din PIB pentru Sănătate.
Sursa: hotnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!