CSI / Rusia

Propaganda rusă lansează informații false despre Herson și Zaporijie în manualele spaniole

Rușii au răspândit manuale spaniole false care ar fi prezentat Herson și Zaporojie ca fiind rusești.

Acest lucru a fost raportat de către Centrul pentru comunicații strategice și securitatea informației pe canalul său Telegram, potrivit stopfake.org.

Propagandiștii susțin că spaniolii au început să reprezinte Rusia pe hartă „în noile sale granițe”, adică împreună cu teritoriile ocupate temporar de Ucraina.

După cum subliniază resursa de verificare a faptelor StopFake, acest fals rusesc a fost creat cu ajutorul unui editor de fotografii și a unei hărți dintr-un manual de geografie publicat în Mexic în 2016. Confirmarea relevantă poate fi văzută într-o captură de ecran din manualul școlar: editorul este Secretaría de Educación Pública – Ministerul Educației Publice din Mexic. De asemenea, este vizibilă inscripția „Impreso in Mexico” – „Tipărit în Mexic”.

Harta originală din manualul mexican arată Ucraina în interiorul granițelor din 1991. Pentru a-i convinge pe cititori că teritoriile ocupate temporar ar fi recunoscute de UE, propagandiștii manipulează culorile – teritoriile invadate împreună cu Federația Rusă sunt marcate în alb, în timp ce Ucraina și UE sunt marcate în portocaliu. Harta originală din manual (imaginea din stânga) este diferită de harta de propagandă (imaginea din dreapta).

De fapt, UE nu a recunoscut pseudo-referendumurile și a impus sancțiuni de retorsiune Rusiei, în timp ce Adunarea Generală a ONU a condamnat referendumurile false cu 143 de voturi. Aceste fapte infirmă manipularea Kremlinului cu privire la „recunoașterea teritoriilor”.

La începutul lunii octombrie, guvernul ungar a promis că va remedia situația cu privire la conținutul provocator al unui manual de geografie online pentru elevii de clasa a VIII-a, în care agresiunea rusă împotriva Ucrainei este interpretată ca un conflict civil fomentat de Rusia, UE și SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *