(PROTEST LA CHIȘINĂU – VIDEO) Protestul continuă în PMAN. Opoziția cere anticipate. Candu: În trei luni vom simți primele rezultate ale noului guvern
(Update 18:40) Liderii prostetelor au declarat mitingul de astăzi închis. Aceștia au invitat oamenii mâine să continuie protestele la orele 10 și să afle rezultatul negocierilor cu majoritatea parlamentară. Mulțimea s-a dispersat de pe strada centrală a capitalei.
(Update 17:49) Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatâi au ieșit în fața mulțimii și au anunțat care sunt rezultate negocierilor cu majoritatea parlamentară. Andrei Năstase a declarat că „Toți sunt feciorii adoptivi a lui Voronin”.
(Update 17:39) Andrian Candu: Este important ca dialogul și comunicarea cu oamenii să fie.
Vreau să transmit un mesaj, să facem apel la calm pentru toți, atât pentru instituții cât și protestatari. Să acționăm în baza legii calm și democratic.
Persoanele care au acționat ilegal, sunt provocatori, manifestați prin agresiune, aducând pagube materiale sau răni victimelor, vor trebui să răspundă legii. Nu vor fi persecuții politice.
La discuția de azi s-a pus la îndoială legitimitate guvernului investit de ieri. Noi consideră, că procedurile prevăzute în regulament au fost respectate.
Că guvernul a fost numit, este un fapt bun și este susținut de organizațiile străine cât și statele mari.
Este un guvern tehnocrat. Acest guvern merită șansa să aducă stabilitatea în țară. Propunem ca să vedem cum se manifestă în următoarele o sută de zile și care vor fi rezultatele.
După votarea guvernului inițial s-a hotărât ca jurământul să aibă loc la ora 7 seara, însă din cauza presiunilor s-a amânat pentru mai târziu. Legea nu spune la ce oră trebuie guvernul să depună jurământul. Imediat după jurământ câțiva miniștri au plecat la guvern să rezolve problemele de securitate și finanțe care sunt urgente. Miniștrii au lucrat și noaptea. Noi considerăm că guvernul numit este unul tehnocrat.
Despre discuția despre care am avut-o acum câteva minute, a fost prezentată o viziune și o solicitare a protestatarilor de a organiza alegeri anticipate. Aceasta poate fi discutată dar sunt puțin motive de a organiza alegeri.
Vom discuta cu colegii noștri azi și mâne, vom descrie situația. Am agreat să păstrăm comunicarea. Mâine ne vom revedea pentru a discuta în continuare.
A fost propusă o idee bună despre organizarea discuțiilor sau audieri publice pe subiecte de actualitate într-un format care ar presupune dialog cu protestatarii. Mă repet, încurajez pe toți să acționăm în conformitate cu legea. Toți trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce facem.
În trei luni de zile vom simți primele rezultate ale noului guvern. Toți trebuie să muncim pentru ca în cel mai apropiat timp să avem rezultate.
(Update 17:15) Igor Dodon: Am discutat cu majoritatea parlamentară și am adus la cunoștință revendicările noastre. La convorbiri erau prezente doar 2 partide PD și PLDM. Le-am adus la cunoștință poziția protestatarilor despre dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate.
Am obținut promisiunea că azi seara sau mâine dimineața cei 57 de deputați care au votat guvernul se vor convoacă și vor analiza propunerile noastre.
Mâine până la orele 12-13, ei au promis că ne vor anunța despre decizia lor. În funcție de această decizie vom hotărî ce facem mai departe. Dacă se va ține cont de propunerile noastre, pe 30 ianuarie urmează să se dizolve Parlamentul și alegerile parlamentare să aibă loc la sfârșitul lunii martie, început de aprilie.
Dacă vom primi un răspuns negativ, noi vom protesta non sotp și vom fi mai mulți.
Andrei Năstase: Vom continua protestele indiferent de ce s-a discutat azi. I-am cerut lui Candu să înceteze persecuțiile poliție asupra manifestanților. Alegerile anticipate sunt o soluție. Fie imediat Guvernul își dă demisia și urmează să fie instalat un guvern tehnocrat care ar pregătit alegeri libere. Am vorbit despre toate aspectele pe care le așteaptă strada. Vom continua protestele.
PD nu acceptă ideea de referendum național.
Toate activitățile altele decât cele pașnici sunt responsabilitatea autorităților, care trebuiau să identifice provocatorii. Noi regretăm toate violențele și chemăm oamenii la proteste pașnice.
Renato Usatîi: Peste 80 la sută dintre cetățeni vor alegeri anticipate. Cei care au votat ieri Guvernul sunt o majoritate parlamentară este ilegală, nu doar acum din cauza deputaților cumpărați, ci de un an jumătate, de când am fost scoți din cursa electorală.
Îmi asum responsabilitatea pentru faptul că am chemat oamenii în stradă. Iar astăzi dacă vor mai fi provocatori, nu mai putem garanta nimic.
Valentin Dolganiuc: Ieri a avut loc forul civic al cetățenilor unde am reiterat ferma convingere a societății civile, au fost reprezentanților a peste 60 entități civile. Toți vor un guvern european. Ieri a fost uzurpată puterea în stat prin investirea unui guvern în 30 de minute, încălcând regulamentul parlamentar. Iar noaptea pe întuneric au fost investiți membrii guvernului. Noi am reiterat aceleași cerințe: vrem alegeri anticipate și curățarea clasei politice.
Iulian Groza (PPEM): Ce să vă zic?… Nu e bine… Am văzut cum majoritatea parlamentară creată în numele stabilizării țării și sub lozinca integrării europene, pășind din start cu stângul, au profanat procesul politic și valorile de transparență și democrație. Iată că astăzi deja suntem martorii cum protestul cetățeanului față de cele menționate mai sus, se încearcă să fie deturnat de forțe politice NUD-iste… Felicitări domnilor!… ce mai rămâne de discreditat în țărișoara noastră?… Noroc de partenerii noștri europeni care se pare că mai mult le pasă de viitorul nostru european, decît unora de la Chișinău…
(UPDATE 16.22) Liderii care au scos oamenii în stradă negociază cu cei de la guvernare.
(UPDATE 15.30) Protestatarii se îndreaptă spre Reședința de Stat a Republicii Moldova.
(UPDATE 15.20) Dodon la CC: Am depus o sesizare prin care am venit cu argumente concrete. Cerem anularea votului de ieri. Guvernul de ieri a fost votat ilegal. Cerem Curții să ia decizii în favoarea cetățenilor. dacă CC nu anulează votul de ieri protestele vor continua. Tot mai mulți oameni din țară vor veni la Chișinău.
(UPDATE 15.14) Andrei Nastase la CC: „Avem drept de a pune sesizări la CC. Acem o legislație făcuta ca să sporească poporul de la participare. Aceasta Curte criminală ne-a pus probleme și la referendum. Curtea și-a depășit atribuțiile. Noi ne alăturăm acestui demers democratic prin care se cere dizolvarea Parlamentului. Anticipate! Anticipate!
(UPDATE 15.12) Renato Usatîi a luat microfonul și a început să fredoneze melodia „Drumurile noastre poate, se vor întâlni vreodată…”
(UPDATE 15.10) Ajunși în fața Curții Constituționale, protestatarii au cerut alegeri anticipate și dizolvarea Parlamentului.
(UPDATE 14.33) Protestatarii pleacă să protesteze în fața Curții Constituționale.
(UPDATE 14.21) Protestatarii vor merge la ora 15.00 la Reședința de Stat, unde liderii manifestanților au fost chemați pentru a purta discuții.
(Update 14:08) – Usatîi, Dodon și Năstase scandează împreună – „Unire moldoveni”.
(UPDATE 14.07) Liderii ce au scos oamenii în stradă le cer acestora să meargă să protesteze și în fața Curții Constituționale.
(UPDATE 14.05) Socialistul Ion Ceban către protestatarii adunați în fața clădirii Moldtelecom: Această instituție a blocat ieri transmisiunea în direct.
(UPDATE 13.58) Usatîi: Cei de la guvernare să nu își bată joc de noi. Noi protestăm pașnic. Ei încearcă să pornească mai multe cauze penale, să ne intimideze.
(UPDATE 13.51) Protestatari s-au deplasat pe bulevardul Stefan cel Mare, și s-au oprit în fața clădirii Moldtelecom. Aceștia strigă ”Unire” și ”trădătorilor”. Liderul socialiștilor Igor Dodon și Renato Usatîi vorbesc oamenilor de pe scena instalată în fața magazinului ”Unic”.
Update – 13:00 – Protestatarii merg în marș spre sediul Moldtelecom pentru a cere re-includerea în grilă a postului Jurnal tv afiliat opoziției.
Update 12:53 – Andrei Năstase scandează „Jos hunta”, „La pușcărie”, „Anticipate”.
Update 12: 48 – Usatîi: „Suntem obligați să oprim această conducere criminală. Totul va fi naționalizat. O sa avem un tribunal al poporului care va decide ce naționalizam si ce bunuri sa fie întoarse.”
(UPDATE 12.05) Usatîi le cere protestatarilor să se plimbe în jurul clădirii Parlamentului însă să nu distrugă clădirea sau să aplice violența față de polițiști. Protestatarii strigă la acest moment ”cazacii sunt cu noi”.
(UPDATE 12.03) Usatîi le-a cerut celor adunați deja în fața clădirii Parlamentului să se deplaseze în direcția Universității de Medicină pentru a face loc celor ce vin din Piața Marii Adunări Naționale.
(UPDATE 12.00) Protestatarii chemați în stradă de platforma DA protestează împreună cu cei aduși în stradă de Usatâi și socialiști. Liderii Platformei DA le-a cerut reprezentanților săi să nu țină cont de de numele celor care i-au chemat să protesteze.
(UPDATE 11.53) Protestatarii se îndreaptă spre clădirea Parlamentului strigând ”Noi suntem poporul”, ”Bravo” și bătând din palme. La acest moment Usatâi le vorbește oamenilor adunați în stradă.
(UPDATE 11.35) La acest moment, în centrul capitalei au loc proteste organizate de Partidul Nostru și PLatforma DA.
(UPDATE 10.32) Bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocat de protestatari pe tronsonul străzilor Maria Cebotari și Sfatul Țării.
(Știre inițială) Dodon i-a îndemnat pe oameni să ia legătura cu membrii socialiști din raioane pentru a aduce la cunoștință aceste incidente.
La această oră o bandă de circulație de pe bulevardul Ștefan cel Mare este blocată de protestatari, iar peste câteva ore vor ieși în stradă și susținătorii platformei DA, anunță reporterul Timpul.
Sediul Parlamentului este păzit de coloane formate din oamenii legii înarmați.
Reamintim că ieri, Parlamentul Republicii Moldova a fost, miercuri, sub asediu. În ciuda gerului de afară, sute de oameni s-au adunat în faţa Legislativului în timp ce deputaţii votau învestirea cabinetului condus de Pavel Filip. Când au aflat că executivul a primit votul de încredere, demonstranţii au devenit violenţi. La un moment dat, protestatarii au rupt cordonul forţelor de ordine şi au reuşit să pătrundă în câteva camere de la parter. Ulterior, demonstranții au părăsit clădirea, iar, spre miezul nopții, membrii noului guvern au depus jurământul în fața președintelui Nicolae Timofti.
Mai mult, în timp ce Parlamentul era încojurat de protestatari, iar câțiva chiar au reușit să intre în incinta instituției, membrii noului Guvern au depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!