Actualitate

Protestele „împotriva dictaturii” ar putea degenera în acțiuni sângeroase

Săptămâna trecută, după ce Curtea Supremă de Justiție a pus cruce pe alegerile locale din Chișinău de pe 3 iunie, liderii PPDA, PAS și PLDM au anunțat crearea unei Mișcări de Rezistență Națională „împotriva dictaturii”, îndemnând cetățenii să se mobilizeze și să iasă la protest în număr cât mai mare. Totuși, se pare că nici strigătele mulțimii, nici avertizările opoziției nu au făcut guvernarea să cedeze. Cei de la putere au rămas fermi pe poziții și susțin că „justiția din R. Moldova este independentă”. Făcând o retrospectivă a ultimelor evenimente, TIMPUL a solicitat părerile unor experți despre riscul ca acțiunile de protest din centrul Chișinăului să devină violente.

Primarul nevalidat amenință cu vărsare de sânge

Duminică, 1 iulie, mii de oameni au ieșit din nou în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), unde au protestat împotriva deciziilor instanțelor de judecată din R. Moldova de a invalida alegerile din Chișinău. Liderii proaspetei Mișcări de Rezistență Națională au revendicat recunoașterea rezultatelor alegerilor, demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au anulat scrutinul și anularea sistemului mixt de vot. În ajunul protestului, primarul nevalidat, liderul PPDA, Andrei Năstase, a acuzat de obediență Comisia Electorală Centrală, pentru decizia ca următoarele alegeri pentru funcția de edil al Capitalei să aibă loc odată cu scrutinul local din iunie 2019 și a dat de înțeles că vărsarea de sânge ar putea fi o soluție pentru situația creată. „Mergem către o dictatură din care nu vom ieși decât prin sânge”, a spus Năstase.

Pentru aceste cuvinte, mai mulți internauți l-au acuzat pe liderul PPDA de instigare la ură. Mai mult, deși protestul din 1 iulie a adunat un număr mai mare de oameni decât altădată, alți chișinăuieni s-au distrat pe Stadionul Universității Tehnice. Delia și Faydee sunt vedetele care au trecut Prutul pentru a susține în acea zi un concert cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal, la meciul Spania-Rusia. Cei doi interpreți au fost invitați la Chișinău de către compania „Zernoff Vodca”. Presa scrie că același agent economic s-ar fi ocupat și de organizarea unui alt concert, de acum două săptămâni, desfășurat sub egida președintelui Igor Dodon.

Ce-i leagă pe interpreții români de președintele prorus?

Ex-primarul Capitalei Dorin Chirtoacă și-a exprimat public uimirea, că „Zernoff-Votca”, e în stare să organizeze concerte cu interpreți străini, care solicită onorarii de zeci de mii de euro. „Acum doi ani, această companie de vodcă a fost prinsă cu diverse substanțe toxice la stația de epurare, în complicitate cu fosta conducere de acolo, dând peste cap procesul de tratare a nămolului și făcând să apară un miros oribil în oraș. Când am mers la fața locului, au spus că este prea costisitor să procure și să pună în funcțiune o instalație de tratare a borhotului la ei pe teritoriu. Atunci nu aveau bani să respecte legea, iar azi, din pod, fac concerte de sute de mii de euro?!”, se întreabă Chirtoacă pe o rețea de socializare.
Solicitată de TIMPUL, Diana Bognibog, unul dintre directorii de la „Zernoff”, ne-a spus că nu cunoaște detalii despre acest subiect. Mai întâi, ea ne-a spus că a aflat despre concert din presă, iar apoi ne-a rugat să revenim în câteva minute, pentru că ne va face legătură cu colegul său de la „Zernoff Vodca”, care s-a ocupat nemijlocit de concert. Mai târziu, am fost asiguraţi că persoana responsabilă ne va contacta la redacție, pentru a ne oferi un răspuns oficial, ceea ce nu s-a întâmplat.

Compania „Zernoff” a fost vizată acum câțiva ani într-o investigație jurnalistică cu privire la nişte tranzacții cu acțiunile SA Basarabia-Nord, unul dintre cei mai mari producători de salamuri din R. Moldova. „Aflându-se sub protecția guvernării comuniste în perioada 2001-2009, compania „Zernoff” și-a consolidat pozițiile, ajungând să domine atât piața mezelurilor, cât și cea a importurilor de carne”, scria Mold-street.md. Menționăm că, în anii 2008-2009, Guvernul era condus de actuala președintă a PSRM, Zinaida Grecianîi, iar prim-vicepremier era Igor Dodon.

„Au apărut centre de protest separate”

În aceeași zi de 1 iulie, au apărut informații că transportul public din Strășeni spre Chișinău a fost suspendat timp de câteva ore, înaintea protestelor. „Chișinău, ora 10:45, în microbuzul Chișinău – Strășeni, șoferul ne zice: Acesta e ultimul microbuz până la ora 16:00, pentru azi. Între 11:00 și 16:00 microbuzele Chișinău – Strășeni nu vor circula nici într-o direcție, ca să nu vă puteți duce la protest. Am rămas muți”, a scris o tânără pe internet, duminica trecută. Ulterior, presă a anunțat că nici șoferii, nici angajații de la gara auto Strășeni, nu cunosc motivele acestor sistări, fiindcă decizia ar fi aparținut companiilor de transport.

Analiștii politici sunt de părere că aceste evenimente sunt departe de a fi simple coincidențe într-o zi de protest. Potrivit lui Dionis Cenușă, deși guvernarea se abține de la obstrucționarea organizării protestelor, aceasta poate organiza evenimente paralele, care pot distrage atenția unor potențiali participanți la proteste. „Oricum, cu cât e mai mare evenimentul, care are loc în paralel, cu atât este mai mică probabilitatea că acesta este folosit ca formă de sabotare a protestelor opoziției. Or, e vorba de cheltuieli și de organizarea prealabilă a evenimentelor”, adaugă Cenușă.
Comentatorul politic atrage atenția la faptul că opoziția a reușit să creeze un nucleu puternic mixt, alcătuit din politicieni și reprezentanți ai societății civile. „De asemenea, eforturile de menținere a spiritului protestatar a fost demonopolizat. Ca urmare, au apărut centre de protest separate – OccupyGuguta. Mai mult decât atât, a crescut numărul participanților. Deci, opoziția schimbă încet, dar calitativ, abordarea sa față de proteste”, afirmă Cenușă.

„Revendicările opoziției pot fi considerate irealizabile”

Oricum, expertul recunoaște că revendicările opoziției sunt irealizabile, chiar dacă asistăm la o confruntare politică pe termen lung. În opinia sa, tensiunea necesară pentru continuarea protestelor va fi menținută. „Cu toate acestea, acțiunile opoziției trebuie să fie diversificate, și transparente, pentru a magnetiza noi susținători. Mai întâi de toate, e necesară o platformă de comunicare obiectivă și credibilă, în română, engleză și rusă. Pentru că opoziția necesită întinerirea demografiei protestelor, trebuie identificate voci cu care se asociază tinerii și segmentele sociale apolitice”, recomandă expertul.

În ciuda declarațiilor lui Năstase, Dionis Cenușă se dă cu părerea că opoziția va evita un scenariu sângeros, care o poate dezonora și discredita în ochii partenerilor externi. Totuși, sursa admite că ar putea exista anumite provocări. „După aprilie 2009, s-a consolidat demersul pentru proteste pașnice. De aceea opoziția trebuie să aibă o comunicare atentă și permanentă cu protestatarii. Însă am observat că ei pun accentul pe sfaturi generale și mai puțin pe faptul cum ar putea evita provocările”, menționează comentatorul.

La rândul său, expertul politic Ion Tăbârță consideră că evenimentele de duminică, care au avut loc pe lângă protestul opoziției, nu sunt nici pe departe o coincidență. El susține că nu e prima dată când, prin concerte alternative sau prin sistarea transportului public, se încearcă împiedicarea oamenilor de a ajunge la proteste. „Sunt sigur că au fost acțiuni premeditate, dar nu știu cine se află în spatele lor”, precizează expertul.

„Forțele de ordine trebuie să fie vigilente”

Țăbârță opinează că guvernarea nu doar nu va reacționa la protestele opoziției, dar va încerca, prin resursele informaționale pe care le deține, să diminueze impactul acestor acțiuni. „De aceea partidele de opoziție trebuie să-și mediatizeze revendicările atât pe plan intern, cât și extern. Ei trebuie să explice fiecărui cetățean că, în R. Moldova, s-a ajuns la situația în care rezultatele unui scrutin electoral nu mai sunt luate în calcul. De aceasta depind rezultatele alegerilor din toamnă”, spune analistul.

Despre declarația lui Năstase, care susține că „vom scăpa de dictatură doar prin sânge”, expertul politic este de părere că trebuie analizat atent mesajul pe care primarul nevalidat a vrut să-l transmită. „În orice situație, forțele de ordine, începând cu Ministerul de Interne și terminând cu SIS trebuie să fie vigilente. Anume de conlucrarea dintre protestatari și forțele de ordine depinde evitarea unui scenariu sângeros”, avertizează Ion Tăbârță.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *