CSI / Rusia

Putin este lovit cu propriul truc de război preferat. Mesajul umilitor transmis de atacul cu drone asupra Kremlinului

Moscova a făcut un anunț uimitor joi, 4 mai, acuzând Kievul că a lansat o lovitură cu drone asupra Kremlinului cu intenția de a-l asasina pe președintele Vladimir Putin. Oficialii ucraineni au negat implicarea în incident.

Indiferent dacă Kievul a avut sau nu vreo legătură cu acest atac special, lovitura cu drone asupra Kremlinului nu este un incident unic. Săptămâna trecută, un depozit de combustibil din orașul Sevastopol din Crimeea ocupată de ruși au fost lovit și a explodat după ce a fost lovit de drone. Oficialii ruși au susținut că Ucraina a lansat lovitura, scrie Daily Beast.

Această serie de atacuri recente pare să semnaleze o schimbare crucială a strategiei de război. Utilizarea strategică a dronelor – o tactică folosit de Moscova pentru atacurile îngrozitoare asupra civililor ucraineni – este acum o parte crucială a strategiei Kievului pe câmpul de luptă.

Deși Rusia continuă să folosească drone și rachete pentru a lansa atacuri împotriva orașelor Ucrainei, eficacitatea acestora este în scădere, iar șansele ca Moscova să depășească apărarea antiaeriană ucraineană par din ce în ce mai reduse.

Forțele ucrainene își finalizează antrenamentul pe mai multe și mai bune sisteme de apărare aeriană fabricate în SUA și Europa, care au fost promise cu luni în urmă.

Utilizarea strategică a dronelor de către Rusia poate fi în scădere, dar Ucraina abia începe. Ca parte a efortului lor de a construi o „armată de drone”, Ucraina a crescut dramatic utilizarea acestora pentru țintire strategică în acest an.

Minge cu efect

Capacitatea în creștere a folosirii dronelor de către Ucraina îngreunează lucrurile pentru forțele ruse în două moduri majore.

În primul rând, flota de drone a Ucrainei permite Kievului să amenințe depozitele de aprovizionare, aerodromurile și alte site-uri militare ruse care erau considerate cândva sigure. Ucraina nu dispune de rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le are Rusia pentru a lovi locuri cheie și a se pregăti pentru contraofensivă. Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei a spus că atacurile asupra Crimeei „pun bazele” pentru contraofensivă.

În al doilea rând, o „armata de drone” ucraineană robustă pune Rusia în aceeași dilemă privind apărarea antiaeriană în care se află Ucraina din octombrie anul trecut. Linia frontului este suficient de vastă încât dronele pot trece adesea de sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei cu puțin noroc și cu o planificare atentă. Protejarea unui spațiu aerian atât de mare cu sisteme limitate de apărare antiaeriană va fi costisitoare pentru Rusia, mai ales atunci când acestea sunt necesare în prima linie pentru a descuraja celelalte aeronave ale Ucrainei.

Unii experți rușii sunt îngrijorați de faptul vor folosi sisteme de apărare antiaeriană costisitoare împotriva dronelor ieftine ucrainene, iar Rusia va trebui, de asemenea, să aleagă între sisteme cu rază mai lungă de acțiune, care sunt scumpe, care pot apăra zone mai largi, sau sisteme mai ieftine cu rază mai mică de acțiune. Putin va trebui să se gândească cu atenție cum să gestioneze această nouă amenințare de la Kiev și dacă strategia sa de a încerca să folosească dronele pentru a „epuiza” populația ucraineană, așa cum a spus președintele Volodimir Zelenski, îi este încă la îndemână.

Vecinul mai mic și mai puțin avansat din punct de vedere tehnologic al Rusiei a trecut de la o putere militară modestă, pe care Putin a presupus că o poate copleși într-o săptămână, la o forță formidabilă. Acum, că Kievul este gata să elibereze mai multe teritorii – în timp ce lovesc marile orașe rusești cu noi inovații – forțele Moscovei rămân să se întrebe unde vor lovi dronele lui Zelenski în continuare.

Nu este bine când inamicul îți bate la ușă de la sute de kilometri distanță

Nu este niciodată bine când inamicul îți bate la ușă de la sute de kilometri distanță. Și exact asta a făcut Ucraina, cel puțin conform versiunii rusești a evenimentelor. Rusia a acuzat guvernul de la Kiev că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin prin lansarea a două drone împotriva Kremlinului, un atac pe care Rusia susține că l-a zădărnicit, scrie specialistul în conflicte armate Michael Horowitz într-o analiză CEPA.

Ca în cazul tuturor declarațiilor Kremlinului, aceasta trebuie luată cu un strop de sare. De când atacul a fost raportat pentru prima dată, au apărut mai multe elemente care contrazic afirmația Kremlinului că atacul a eșuat. Videoclipurile par să arate că dronele au lovit într-adevăr o clădire din interiorul Kremlinului în primele ore ale zilei de 3 mai – unul dintre ele arată un vehicul aerian care explodează pe un catarg ridicat al Palatul Senatului din Kremlin. Cu toate acestea, incidentul nu a fost raportat până a doua zi, cu excepția unui mic grup de vecini care a postat prima înregistrare video a incidentului. Videoclipurile se potrivesc cu imaginile ulterioare care arată pagubele provocate de incendiu pe acoperișul Senațkii Dvoreț. Clădirea a fost lovită de două ori, prima dronă lovind Kremlinul în jurul orei 02:30, iar cealaltă aproximativ 15 minute mai târziu.

Atacul ar putea părea neimpresionant atunci când se privesc imaginile cu drona care coboară spre acoperișul Kremlinului, însă acest lucru ar fi înșelător. Dacă au fost lansate din Ucraina, dronele trebuiau să traverseze sute de kilometri, pătrunzând în spațiul aerian rusesc și intrând în ceea ce se presupune a fi una dintre cele mai sigure zone din lume. Dacă dronele au fost lansate din Rusia, atunci Moscova are o problemă de securitate internă de proporții dramatice, deoarece fie are ucraineni care umblă prin zonă, fie îi lasă pe oponenții ruși să-și facă propriile drone și să le lanseze spre Kremlin. Este la aceeași scară, dar cu implicații mai grave, cu aterizarea unui avion ușor în Piața Roșie de către activistul adolescent german Mathias Rust în 1987.

Mesajul transmis

Dar a fost vorba de o tentativă de asasinat, așa cum susține Moscova? Acest lucru pare absurd. Dronele, precum cele care au lovit Kremlinul, sunt în general folosite pentru a lovi ținte imobile, dar rareori părți specifice ale unei anumite clădiri. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când traversează sute de kilometri și/sau trebuie să lupte împotriva oricărei contramăsuri electronice care ar putea perturba orice tip de ghidare la sfârșitul zborului.

Locuințele lui Putin de la Kremlin sunt bine protejate, iar încărcătura mică pe care drona ar fi putut-o transporta (eventual pentru a putea parcurge distanța până la Moscova) ar fi fost probabil insuficientă pentru a le încălca. Și, bineînțeles, o astfel de tentativă de asasinat ar trebui să se bazeze pe informații solide privind locul exact în care se afla la un moment dat unul dintre cei mai atenți lideri ai lumii în materie de securitate. Kremlinul susține că președintele Putin nu se afla în clădire în momentul atacului. Într-adevăr, se crede că președintele rus și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în afara Kremlinului, lucru pe care ucrainenii l-ar fi știut.

Este mai probabil că, dacă acesta a fost într-adevăr un atac ucrainean, Kievul a vrut să trimită un mesaj liderilor ruși. Războiul este adus acasă, și mai precis în casa celor care l-au început, în inima Moscovei.

În ceea ce privește sugestiile că Putin și aparatul său de securitate puternic dotat au organizat ei înșiși atacul, ar fi un mod ciudat de a sublinia afirmația Kremlinului că Rusia câștigă războiul. Faptul că o dronă îți atacă biroul ar părea să demonstreze că dușmanii tăi sunt foarte vii și în viață. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce televiziunea rusă nu a prezentat imagini cu drona care lovește Kremlinul, pe fondul iminentei și triumfalistei parade din 9 mai.

Poate că argumentul unui atac sub steag fals este ajutat de reacția furibundă a propagandiștilor de la Kremlin? Margarita Simonian, faimoasa șefă a postului de propagandă rusesc RT, a sugerat că atacul ar putea da startul unei intensificări a atacurilor rusești, întrebând: „Poate că acum va începe pe bune?” Și, într-adevăr, în orele care au urmat au avut loc o serie de atacuri asupra orașelor ucrainene, deși acestea nu păreau mai grave decât cele normale.

Ce-ar fi să folosim presupusul asasinat pentru a justifica folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei? Problema este că televiziunile și oficialii ruși au desfășurat deja retorica pentru utilizarea armelor de distrugere în masă; acest atac nu ar face mare lucru pentru a amplifica cazul.

Ceea ce rămâne este mesajul umilitor pe care acele două drone l-au trimis împotriva Kremlinului și care și-a atins ținta. Cineva, fie că este vorba de ucraineni sau de opozanți ruși (după părerea mea, probabil primii, în ciuda dezmințirilor), a reușit să bată la ușa lui Putin și poate reuși să o facă din nou. Atunci când întreaga ta carieră se bazează pe ideea de a menține Rusia în siguranță și măreție, faptul că centrul simbolic al puterii tale este lovit este un început de zi foarte prost și promite mai multe nopți nedormite.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *