CSI / Rusia

Putin, Poroșenko, Hollande și Merkel denunță “întreruperi ale armistițiului”

Aceste convorbiri telefonice au avut loc la o zi după preluarea controlului de către rebelii proruși asupra orașului Debalțevo, nod feroviar strategic care a fost abandonat miercuri de armata ucraineană, în urma asaltului insurgenților. În cadrul convorbirilor, președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că preluarea controlului asupra Debalțevo contravine acordului de pace, potrivit Reuters.

Ofensiva a pus la grea încercare armistițiul instaurat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în conformitate cu acordul de la Minsk, încheiat cu o săptămână în urmă între Kiev și rebeli.

Potrivit comunicatului, ‘reprezentanții OSCE trebuie să se întâlnească cu părțile în teren pentru a pune în aplicare rapid’ măsurile decise prin acordul de la Minsk de la 12 februarie. În același timp, miniștrii de externe din cele patru țări, care fac parte din așa-numitul format Normandia de negocieri asupra Ucrainei, ‘vor avea discuții’ joi ‘pentru a defini modalitățile mecanismului de supervizare’ prevăzut de acest acord.

O sursă diplomatică franceză a indicat că ar putea avea loc o reuniune zilele viitoare la Paris, pentru a ‘face ca entorsele constatate să nu ducă la o ruptură a acordului’ de la Minsk. ‘Următoarele săptămâni vor fi critice’, a adăugat aceeași sursă.

Ofensiva separatiștilor, care vine să completeze câștigurile lor militare, a slăbit acordul de încetare a focului, instituit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Semnat la 12 februarie, în urma unor negocieri-maraton la Minsk între liderii german, francez, rus și ucrainean, acordul de la Minsk prevede, între altele, încetarea focului și retragerea armelor grele.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *