CSI / Rusia

Putin șterge linia roșie care ”a fost în inimile și mințile rușilor”. Ideea ”pământului sfânt” este moartă

În decembrie 2014, președintele rus Vladimir Putin a stat în mijlocul Sălii Sf. Gheorghe a Kremlinului, ținând discursul său anual în fața Adunării Federale a Rusiei. La nouă luni de la anexarea sa oficială a regiunii Crimeea, președintele rus a dezvăluit că zona ”a fost în inimile și mințile rușilor, ca parte inseparabilă a țării”. Dar acum linia roșie a Crimeei a fost ștearsă susțin analiștii, iar afirmațiile despre statutul special al teritoriului s-au dovedit a fi doar ficțiune.

După cum a postat recent profesoara de origine rusă de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, Maria Popova, pe X (cunoscut anterior ca Twitter), „Crimeea nu este specială, cu atât mai puțin o linie roșie”, potrivit Foreign Policy și Ziare.com.

Crimeea, așa cum a susținut Putin, a fost mult mai mult decât o simplă bucată de pământ de drept rusesc. Mai degrabă, peninsula era „sursa spirituală” a întregii națiuni ruse – o provincie care prezenta „o importanță civilizațională și chiar sacră de neprețuit” pentru toți rușii.

Limbajul a reflectat anunțul de anexare al lui Putin din martie, când a susținut că „în inimile și mințile [rușilor], Crimeea a fost întotdeauna o parte inseparabilă a Rusiei”. După cum a văzut Putin, Crimeea a fost Muntele Templului (referire la cel din Ierusalim -n.a.) al Rusiei – ca o „țară sfântă” rusă. Și acesta a fost, i-a asigurat Putin pe ascultătorii săi în decembrie, „exact cum o vom trata de acum înainte și pentru totdeauna”.

La acea vreme, puțini în Rusia păreau să nu fie de acord. La fel, nici cei din Occident, care s-au răsturnat în mare măsură în fața invaziei inițiale a Rusiei din 2014. Prăbușiți de propaganda rusă care înconjoară înclinarea presupusă pro-rusă a peninsulei și convinși că orice asalt ucrainean asupra Crimeei ar putea declanșa o potențială escaladare militară.

Acest lucru a fost văzut poate cel mai spectaculos luna trecută, când a apărut vestea că CEO-ul Tesla, Elon Musk, a subminat eforturile ucrainene de a ținti peninsula din cauza temerilor că orice atac „ar putea duce la un război nuclear”.

Crimeea nu mai este ținutul sacru pentru Putin

Dar acum, pe măsură ce Ucraina declanșează atacuri aproape zilnice asupra peninsulei, ideea că Crimeea prezintă un fel de Munte al Templului – sau chiar orice fel de linie roșie – pentru ruși s-a prăbușit.

În fața atacurilor continue cu drone, a loviturilor cu rachete cu rază lungă de acțiune, a operațiunilor de sabotaj și a anihilării activelor militare în Crimeea, rușii cu greu au tratat peninsula ucraineană ca pe un fel de pământ sacru.

În loc să se grăbească să protejeze Crimeea, rușii au început să fugă în masă din regiune. În loc să vadă rușii aliniindu-se pentru a ajuta Kremlinul în apărarea peninsulei, Moscova continuă să discute potențialul unei a doua mobilizări forțate, mult mai ample.

Și mai degrabă decât să ducă la orice fel de conflagrație nucleară, reacția modestă a rușilor la bombardarea continuă a Crimeei a dizolvat pretențiile lui Putin că peninsula este un fel de pământ special, sacrosanct. După cum a postat recent profesoara de origine rusă de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, Maria Popova, pe X (cunoscut anterior ca Twitter), „Crimeea nu este specială, cu atât mai puțin o linie roșie”.

Într-adevăr, cu puțini măcar să observe, bombardamentele și loviturile continue ale Ucrainei în peninsulă au ilustrat o lecție clară: ideea că Crimeea este un fel de pământ sfânt pe care rușii se vor alerga să o apere – o idee pe care mult prea mulți din Occident au înghițit-o anterior – este moartă.

Și cu această idee moartă, s-au deschis o mulțime de noi oportunități pentru Kiev și pentru partenerii occidentali care realizează brusc că Crimeea nu este ținutul sacru pe care Putin l-a revendicat cândva.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *