R. Moldova, cea mai săracă țară din UE, dar cu mulți oameni bogați. Numărul milionarilor crește
Pe parcursul anului 2022, 4 810 persoane au obținut venituri de peste un milion de lei, cifra fiind mai mare, în comparație cu anul 2021, cu circa 800 de contribuabili. Cea mai mare sumă a venitului declarat de către o persoană fizică a fost de 43,8 milioane de lei. Totodată, cea mai tânără persoană milionară are 19 ani, iar cea mai vârstnică – 82 de ani. Datele au fost prezentate într-o conferință de presă de către directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, transmite IPN.
Venitul total obținut de persoanele cu venituri de peste un milion de lei este de 17,69 miliarde de lei. Impozitul reținut din acești bani este în sumă de 1,45 miliarde de lei. Pentru comparație, în 2021 aceste venituri au însumat 12,82 miliarde de lei, iar impozitele – 837,9 milioane de lei. Petru Rotaru a menționat că cel mai tânăr milionar activează în domeniul IT.
Directorul FISC precizează că în 2022 au fost recepționate 104 965 declarații cu privire la impozitul pe venit depuse de către persoanele care desfășoară activitate economică și 175 835 declarații cu privire la impozitul pe venit depuse de contribuabili persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.
În ceea ce privește contribuabilii persoane fizice, suma veniturilor obținute conform informațiilor prezentate de către plătitorii de venituri pentru anul 2022 a constituit 98,2 miliarde de lei, venit obținut de către 1,53 milioane de persoane, iar impozitul pe venit reținut la sursa de plată și declarat a constituit 7,2 miliarde de lei. În totalitatea veniturilor obținute de către persoanele fizice predomină veniturile sub formă de plăți salariale (74,13 %), urmate de veniturile obținute din dividende (12,92 %) și veniturile obținute din transmiterea în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare și mobiliare, cu excepția terenurilor agricole (3,1 %).
De către agenții economici pentru perioada anului 2022 s-au înregistrat total venituri în sumă de 639,3 miliarde lei și total cheltuieli în sumă de 586,5 miliarde lei. Comparativ cu anul 2021, veniturile sunt în creștere cu 127,4 miliarde de lei, iar cheltuielile au înregistrat o creștere cu 122,9 miliarde de lei. Impozitul pe venit declarat de către agenții economici pentru perioada 2022 a constituit 6,7 miliarde de lei, fiind în creștere cu 0,9 miliarde de lei față de impozitul calculat pentru anul 2021.
Dragi redactori de la Timpul
A intrat Republica Moldova in UE si n-am aflat noi europenii ?
Cumva s-a reunit Moldova de peste Prut cu Romania si n-am aflat ?
Cum explicati titlul articolului ?
Uăi deatâta uăi? Dapăi cum crezi tu cî sî existî șî sî înțeleagî la „națiunea civică moldoveneascî”? Tăt normal șî otova, cî oricum nu pricepi nimeni nimica dar îi amețîm șî mai tari pi fraieri…
Bantustanul moldovenist e cea mai săracă țară din EUROPA nu din UE, că pe acolo nu o să ajungă prea curând!!!
Moldova e in UE?
uniunea Euroasiatica a rusiei?