Cultură

R. Moldova, izolata cultural

In legatura cu situatia politica din RM, Festivalul international de film documentar „Cronograf”, programat intre 14-18 mai, a fost amanat pentru luna octombrie. RM a pierdut un eveniment de exceptie, cu productii cinematografice din 22 de tari, precum Austria, Cehia, Norvegia, Portugalia, Germania, Bulgaria, Israel, Olanda, Romania, Rusia, Belarus, Letonia, Polonia, Brazilia, Marea Britanie etc.

Dupa jumatate de an de pregatiri si dupa ce organizatorii „Cronograf”-ului au facut rezervari de hotel, au cumparat bilete de avion pentru invitatii straini si au inchiriat sala de proiectii de filme, au fost nevoiti sa amane festivalul. Cinefilii aveau sa se intalneasca cu regizori importanti din tara si de peste hotare. „Am decis sa amanam evenimentul, deoarece, in conditiile actuale, oaspetii nu mai pot veni in RM. Din cauza situatiei incerte din republica, multor cineasti din strainatate le-a fost frica sa ajunga la noi, iar celor din Romania, practic, nu reuseam sa le deschidem vizele. Examinarea unei cereri de solicitare a invitatiei dureaza o luna. Apoi, pana trimiti invitatiile la Iasi, la Cluj sau la Timisoara… Doar la Bucuresti urmau sa-si depuna actele pentru a fi deschise vizele. Jumatate din invitatii din Romania nu ar fi putut veni”, sustine Virgil Margineanu, directorul „Cronograf”. Organizatorii sunt in asteptarea unor vremuri mai linistite pentru derularea unui festival international de film. Ei spera ca Moldova nu va ramane izolata de restul lumii.
Din cauza situatiei din RM, au fost amanate si conferinte internationale, seminarii, traininguri…, la care trebuiau sa participe reprezentanti straini.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *