R. Moldova, un El Dorado al arheologiei mondiale (II)
Lipsa unei legislații ferme privind protecția patrimoniului arheologic al R. Moldova – una dintre cele mai bogate zone în relicve preistorice și antice din lume, permite aventurierilor să pătrundă și în acest domeniu – în căutare de comori ascunse în pământ. Există la această oră rețele, mai mult sau mai puțin clandestine, de căutători de comori, forumuri și site-uri care oferă aparate de detectare a metalelor din subteran, la prețuri relativ accesibile, care le permit acestora să o ia înaintea cercetătorilor uneori și să scoată la lumină obiecte de valoare excepțională.
„Totul a început de la câteva anunțuri de genul: Nu vă mai pierdeți vremea la pescuit și la vânătoare, cumpărați-vă aparate de descoperire a comorilor și îmbogățiți-vă căutând la sfârșit de săptămână comori! Cum legislația moldovenească, deși interzice asemenea activități, nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru cei prinși, în afară, poate, de confiscarea detectoarelor, nu e greu de înțeles ce a urmat”, povestește Valeriu Pașa, directorul Rezervației istorice de la Orheiul Vechi. Artefactele descoperite de căutătorii amatori, de regulă, urmează două trasee. Primul, ceva mai puțin nociv, este către colecțiile private ale unor pasionați amatori de istorie foarte bogați din țară. Partea bună este că acestea nu părăsesc teritoriul țării și există șanse ca, la un moment dat, printr-un act normativ inteligent, ele să poată intra în legalitate și să ajungă pentru a fi cercetate de specialiști în domeniu. Cel de-al doilea traseu, cu consecințe mult mai grave pentru studiul istoriei, este către piețele negre de artefacte din toată lumea, modalitate prin care acestor verigi ale trecutului li se pierde definitiv urma.
Condamnări penale pentru jefuitori
Neoficial, în ultimii 7-8 ani din R. Moldova s-au scurs peste granițe, în special prin Transnistria, care este și în acest caz o excelentă placă turnantă pentru traficanții de bunuri din patrimoniul istoric, mai multe obiecte de valoare decât tot ceea ce există în muzeele din țară. Situația este cu atât mai dramatică dacă ne gândim și la celelalte efecte colaterale ale acestor săpături clandestine. „O mare problemă este faptul că, în căutarea de obiecte de valoare, acești oameni distrug siturile, alterând mărturii arheologice care, chiar dacă nu au o valoare materială excepțională, sunt extrem de prețioase pentru cercetările noastre privind civilizațiile trecute”, mărturisește istoricul Valeriu Pașa. Acesta recomandă adoptarea legislației europene în domeniu, cel mai elocvent exemplu fiind cel din imediata vecinătate a României, acolo unde căutătorii de comori sunt condamnați penal pentru activitatea lor, iar orice descoperire nepredată autorităților poate atrage ani grei de pușcărie. Cu atât mai mult cu cât acest gen de activitate s-a „profesionalizat” foarte mult, forumurile fiind pline de oferte de aparatură specifică (un detector de metale poate fi achiziționat cu cca 250 de euro), dar și de informații privind locurile exacte unde s-ar putea găsi comori nebănuite.
Detectoare de metal, accesibile tuturor
Piața detectoarelor de metale este atât de diversă, încât orice căutător de comori poate să-și găsească modelul potrivit. Prețul acestora pornește de la câteva sute de lei și poate să ajungă la peste 20 mii de lei. În Moldova oferta de detectoare nu este mare, motiv pentru care antreprenorii din Ucraina încearcă să-i atragă pe moldoveni și potențialii clienți din regiunea transnistreană. De exemplu, un magazin specializat din Odesa anunță că prețurile lor sunt mai mici și pot să livreze utilajul achiziționat prin șoferii de microbuz sau conductorii de tren de pe cursele Chișinău-Tiraspol-Odesa.
În spațiul virtual moldovenesc există cel puțin două forumuri ale amatorilor de istorie, vorbitori de limbă rusă, care oferă căutătorilor de comori informații, poze, hărți și recomandări de literatură. Membrii forumurilor publică poze sau înregistrări video cu rezultatele muncii lor. Dincolo de funcția strict informativă, forumurile sunt și o platformă de vânzare-cumpărare a obiectelor găsite pe teritoriul dintre Prut și Nistru. Căutătorii de comori organizează licitații online pentru vânzarea monedelor din diferite epoci istorice, armelor antice, rechizitelor militare și altor obiecte vechi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!