CSI / Rusia

Rada Supremă s-a reunit în sesiune plenară pentru a decide soarta guvernului Iațeniuk

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) s-a reunit marți în sesiune plenară pentru a decide soarta guvernului condus de premierul Arseni Iațeniuk, care ar putea să se confrunte cu o moțiune de cenzură.

Facțiunea condusă de Timoșenko, împreună cu alte grupuri parlamentare, între care și o parte din parlamentarii Blocului lui Petro Poroșenko (BPP), vor demisia cabinetului lui Iațeniuk, după o serie de scandaluri de corupție și demisia unor miniștri reformatori.

Iațeniuk (41 de ani), care conduce guvernul ucrainean din februarie 2014, urmează să-și prezinte raportul anual de activitate marți după-amiază, relatează AFP.

După întâlnirea cu Iațeniuk luni seara, mai mulți deputați ai facțiunii prezidențiale BPP, cea mai importantă din actualul parlament cu 143 de parlamentari, au anunțat că vor califica activitatea guvernului drept ‘nesatisfăcătoare’, fără a exclude o moțiune de cenzură.

Alte două componente ale coaliției majoritare — Samopomoșci și Batkivșcina (26, respectiv 19 deputați) — s-au pronunțat în mod clar pentru plecarea lui Iațeniuk, a cărui activitate este susținută doar de 8% dintre ucraineni, în timp ce aproape 70% din electorat vrea demisia sa, conform sondajelor.

În cazul în care moțiunea de cenzură va trece, aceasta ar putea însemna sfârșitul coaliției de guvernare pro-occidentale, ale cărei principale forțe sunt BPP și formațiunea premierului Frontul Popular (81 de deputați) și ar putea antrena alegeri anticipate.

Pe fondul crizei politice actuale, Timoșenko a venit cu propuneri neașteptate în ultimele zile: elaborarea unei noi Constituții, schimbarea formei de guvernământ și un guvern tehnocrat. Ea consideră că, în loc de republică parlamentar-prezidențială, Ucraina ar trebui să devină o republică fie prezidențială, fie parlamentară.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *