Rata anuală a inflației a ajuns la nivelul maxim al ultimilor opt ani
Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat o rată anuală a inflaţiei de 12,6 la sută faţă de septembrie 2014, o valoare aproape dublă față de ținta Băncii Naționale a Moldovei de 5 la sută ± 1.5 puncte procentuale.
Majorarea tarifelor, care ulterior au fost suspendate pe două luni, şi deprecierea leului sînt printre cauzele care au dus la creşterea indicelui preţurilor. Importul de inflaţie nu este de neglijat, în condiţiile în care două dintre principalele ţări partenere, Ucraina şi Federaţia Rusă, se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de 50 la sută şi, respectiv, 15,8 la sută.
Indicele preţurilor de consum a crescut în septembrie cu 1,2 la sută faţă de august, în timp ce preţul alimentelor s-a majorat cu 2,2 la sută, iar mărfurile nealimentare s-au scumpit per total cu 1,0 la sută.
Inflaţia a fost în acest an un subiect permanent pe agenda Băncii Naţionale a Moldovei. Aceasta a fost obligată să impună politici monetare mult mai dure, rata de bază de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară a fost majorată de trei ori, pînă la 19,5 la sută, iar norma rezervelor obligatorii în lei moldoveneşti a fost ridicată pînă la 35 la sută.
Noile măsuri ar putea duce la afectarea creşterii economice a ţării şi dezvoltării afacerilor, creditele se scumpesc, iar cererea este în scădere, sînt de părere analiştii.
După ce în anul 2018 s-a înregistrat o rată a inflaţiei de 14,2 la sută, aceasta a scăzut brusc, iar în anii 2012-2014 s-a menţinut sub nivelul ţintit de BNM.
La începutul lunii august Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creștere prognoza inflației pentru anul 2015 la 9,3 la sută şi, respectiv, 11,6 la sută în 2016, față de 8,1 la sută şi 6,4 la sută cît anticipa în luna aprilie. Rata anuală a inflaţiei va depăşi în următoarele şase trimestre limita de sus a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5 la sută. Inflaţia va reveni sub nivelul de 6,5 la sută în trimestrul doi 2017, a anunţat atunci banca centrală.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!