CSI / Rusia

(RĂZBOI ÎN UCRAINA – VIDEO) Lupte grele se duc în centrul orașului Debalțeve. Sediul poliției a fost DISTRUS

(UPDATE 15.30) 

 

(UPDATE 15.15) Potrivit datelor oferite de ATO, în ultimele 24 de ore, 5 militari și-au pierdut viața, iar 9 au fost răniți.

(UPDATE 15.10) Luptătorii batalionului ”Kievskaia Rusi” care luptă în apropiere de Debalțeve susțin că vor rezista pe poziții maxim 12 ore și cer urgent ajutor.

(UPDATE 15.05) Situația se schimbă de la o oră la alta la Debalțevo. Gara feroviară din această localitate a trecut deja parțial sub controlul insurgenților proruși, iar lupte se dau în acest moment în centrul orașului, practic, pentru fiecare stradă, a declarat șeful filialei Ministerului ucrainean de Interne pentru Donețk, Ilia Kiva, citat de site-ul postului de televiziune ucrainean 112.

În teren, situația s-a precipitat marți. ‘Gara feroviară se află parțial sub controlul rebelilor, lupte intense se dau în centrul orașului, de fapt se dau lupte pentru fiecare cartier, pentru fiecare stradă’, a recunoscut reprezentantul Ministerului de Interne ale Ucrainei pentru regiunea Donețk, într-o intervenție în direct la televiziune. Potrivit acestuia, Consiliul municipal se află în continuare sub controlul trupelor guvernamentale.

În același timp, ministrul ucrainean de interne Vladimir Abroskin remarcase anterior că sediul poliției din Debalțeve a fost practic distrus.

Înaltul comandament pentru operațiunea ‘antiteroristă’ din estul Ucrainei declarase la ora locală 12.00 că nu are informații referitoare la preluarea de către rebeli a controlului asupra unei părți din Debalțeve.

În acest context, așa-numitul consilier militar al liderului ‘republicii populare’ Donețk, Valentin Motuzenko, a negat că armata ucraineană ar fi preluat sub controlul său șoseaua Artemovsk-Debalțevo și a confirmat preluarea gării feroviare sub controlul parțial ar rebelilor, într-o declarație făcută pentru mass-media ruse.

(UPDATE 14.45) Observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost împiedicaţi să inspecteze camioane cu "ajutoare umanitare" trimise de Rusia, la Lugansk, a anunţat misiunea specială care-şi desfăşoară activitatea în estul Ucrainei pe site, citată de agenţia Ukrinform.

Observatorii au asistat la sosirea a 19 camioane, dintre care 12 la o fostă cofetărie, iar nouă la o fabrică de pâine. Paznicii fabricii de pâine au refuzat accesul observatorilor, afirmă misiunea. "Cei care descărcau bunuri au spus că tot ceea ce descărcau erau alimente. Ei au spus că ajutoarele medicale şi materialele de construcţie au fost livrate către alte locuri în Lugansk", precizează misiunea pe site.

Acesta este al doilea convoi trimis de Rusia în ultimele zile.

Duminică dimineaţă, două convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi s-au îndreptat către regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de portalul Sputnik.

Potrivit oficialului, fiecare coloană livra aproximativ 900 de tone de ajutoare, constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare.

Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, începând din august. Al treisprezecelea convoi s-a întors în ţară săptămâna aceasta, după ce a livrat o încărcătură de peste 1.100 de tone în Donbas, unde rebelii separatişti proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene din aprilie.

(UPDATE 12.00) În această dimineață separatiștii din localitatea Șirokino au primit întăriri – 4 tancuri, 6 vehicule KAMAZ și infanterie.

(UPDATE 11.15) Șeful adjunct al misiunii speciale de monitorizare a OSCE în Ucraina, Alexander Hug a anunțat că intenționează să viziteze astăzi, 17 februarie, orașul Debalțeve. Ieri, militarii ucraineni declarau că atacurile armate continuă în oraș, iar oamenii sunt evacuați

În orașul Debalțeve, localitate care se află sub amenințarea luptelor și în prezent, continuă evacuare. Potrivit datelor ATO l-a începutul acestei luni au fost evacuate 206 de persoane, inclusiv 20 de copii.

Atacul separatiștilor asupra orașului Debalțeve continuă. Forțele proruse încearcă să elimine, cu ajutorul forțelor militare rusești, acest bastion ucrainean aflat între Donețk și Lugansk. Viaceslav Abroskin, șeful poliției regionale din Donețk, a acuzat sâmbătă forțele proruse de producerea unor distrugeri masive în Debalțeve (rusesc Debalțevo). „ Rebelii distrug Debalțeve. Tirurile de artilerie împotriva imobilelor de locuințe și clădirilor administrative nu încetează. Orașul este în flăcări”, a declarat oficialul ucrainean. Abroskin a precizat că rachete Grad au lovit și comisarul de poliție. Potrivit informațiilor furnizate de armata ucraineană, rebelii proruși au lansat „o tentativă de asalt cu lansatoare de rachete multiple și tancuri” asupra trupelor ucrainene care apără sud-estul orașului.Geoffrey Pyatt, ambasadorul Statelor Unite la Kiev, a scris pe contul său de Twitter că distrugerile sunt provocate de sisteme „rusești, nu separatiste” aflate în apropiere de Debalțeve.

(Știre inițială) Un reprezentant militar al autoproclamatei "republici populare" din Doneţk, Eduard Basurin, a apreciat că situaţia din împrejurimile oraşului Debalţeve este nesigură din cauza continuării focurilor din partea forţelor Kievului.

Un armistiţiu între trupele ucrainene şi separatiştii proruşi în regiunea Donbas a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României). Cu toate acestea, situaţia este tensionată în regiune, în special în zona oraşului Debalţeve, un nod feroviar strategic.

Preşedintele francez Francois Hollande, omologul său ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel au vorbit la telefon, luni, pe marginea situaţiei din sud-estul Ucrainei, cei trei lideri exprimându-şi îngrijorarea faţă de tensiunile de la Debalţeve, relatează agenţia rusă Tass.

Cei trei lideri şi-au exprimat îngrijorarea faţă de continuarea luptelor în zona oraşului Debalţeve, în regiunea Doneţk, a anunţat Preşedinţia Franţei.

sursa: pravda.com.ua, unian.net, inforesist.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *