CSI / RusiaExterne

Război Ucraina, ziua 69. Armata ucraineană i-ar fi respins pe ruşi la 40 km de Harkov. Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri ”false”

Război în Ucraina, ziua 69. SUA afirmă că deţine informaţii conform cărora Rusia ar plănui organizarea unor referendumuri pentru anexarea regiunilor Doneţk şi Lugansk. Un înalt oficial al Pentagonului a declarat că armata ucraineană a purtat o contra-ofensivă în Harkov şi a împins trupele ruse la 40 de kilometri de Harkov. Evacuarea civililor blocaţi în uzina Azovstal din Mariupol ar urma să se reia marţi, 3 mai.

UPDATE 10:25 Papa Francisc a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin

Într-un interviu, publicat marți, Papa Francisc a declarat că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, însă nu a primit niciun răspuns. De asemenea, Papa a spus, pentru „Corriere Della Sera”, că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni slujitorul la altar al lui Putin”, notează Reuters, citat de Mediafax cu referire la Observatornews.ro.

Papa Francisc, care a făcut o vizită fără precedent la ambasada rusă când a început invazia, a declarat că, la aproximativ trei săptămâni de la începerea conflictului, i-a cerut unui diplomat să îi trimită un mesaj lui Putin.

El a spus că mesajul a fost că este dispus să meargă la Moscova: „cu siguranță, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare”.

Ucrainenii i-ar fi respins pe ruşi la 40 km de Harkov

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat, luni, că ucrainenii au purtat o contraofensivă cu succes împotriva armatei ruse, împingând trupele înapoi la aproximativ 40 de kilometri de oraşul de est Harkov, în ultimele 24 – 48 de ore, transmite Le Figaro

„În ciuda lansării a peste 2.100 de rachete în Ucraina, Rusia este departe de a-şi atinge obiectivele la sol, în special în Donbas”, a spus oficialul.

Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri ”false”, afirmă SUA

Luni, Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a declarat la Washington, că Rusia plănuieşte să anexeze regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk prin alegeri ”false” transmite The Guardian.

„Potrivit celor mai recente rapoarte, credem că Rusia va încerca să anexeze ”Republica Populară Doneţk” şi „Republica Populară Lugansk” la Rusia”, a afirmat Carpenter.  

Potrivit acestuia, rapoartele afirmă că Rusia plănuieşte să pună la cale referendumuri de aderare ”cândva la mijlocul lunii mai”. 

Totodată, Carpenter a mai precizat că Statele Unite cred că Rusia are în vedere un plan similar într-o a treia regiune, Herson, unde Moscova şi-a consolidat recent controlul şi a impus utilizarea monedei sale.  

„Credem că rapoartele sunt foarte credibile. Din nefericire, am avut mai mult dreptate decât am greşit în expunerea a ceea ce credem că ar putea urma şi, prin urmare, aceasta este o parte din ceea ce încercăm să facem aici. Astfel de referendumuri false – voturi fabricate – nu vor fi considerate legitime şi nici încercările de anexare a unor teritorii ucrainene suplimentare. Dar trebuie să acţionăm cu un simţ al urgenţei”, a mai afirmat înaltul oficial.   

Evacuarea civililor blocaţi în Mariupol urmează să fie reluată marţi

Evacuarea civililor blocaţi în Mariupol urmează să fie reluată marţi, 3 mai, a anunţat primăria oraşului, potrivit The Guardian. În ceea ce priveşte militarii şi civilii blocaţi în oţelăria Azovstal din Mariupol, comandant adjunct al Regimentului Azov a transmis: „Dacă rămânem fără mâncare, vom prinde păsări”

Într-o actualizare pe pagina oficială de Facebook, oficialii oraşului au declarat că s-a convenit ca evacuarea civililor să înceapă la ora locală 7.00.

„Este oficial. Evacuarea. Cu sprijinul ONU şi al Crucii Roşii, pentru mâine a fost convenită evacuarea civililor”, a precizat Consiliul.

Potrivit BBC, în acelaşi timp, sute de persoane rămân blocate în uzina Azovstal, în ciuda faptului că unele au reuşit să plece duminică. Oficialii au încercat să evacueze civilii din Mariupol de mai multe ori în ultimele luni, însă majoritatea încercărilor au eşuat, din cauză că Rusia a încălcat promisiunile de încetare a focului.

Casa Albă afirmă că lui Biden ”i-ar plăcea să viziteze Ucraina”, dar nu există ”niciun plan în desfăşurare”

Casa Albă a transmis că preşedintelui Biden ”i-ar plăcea să viziteze Ucraina”, dar începând de luni nu există ”niciun plan în desfăşurare” pentru ca acesta să călătorească în această ţară, transmite Fox News. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, luni, că Casa Albă nu are ”niciun plan în lucru în acest moment”, dar a precizat că oficialii vor ”continua să evalueze”.

„Obiectivul nostru este de a redeschide ambasada, de a-i avea pe diplomaţii noştri acolo, nu doar călătorind înainte şi înapoi, ci prezenţi în ţară”, a declarat Psaki.

Anterior, un oficial american a afirmat că “este doar o chestiune de timp” înainte ca Joe Biden să viziteze Ucraina. 

„O vizită prezidenţială este ceva aflat în considerare, dar doar o chestiune de cât de curând va fi fezabil”, a declatat, pentru CNN, Adam Schiff, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentaţilor din SUA.

Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai

Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro.

9 mai, cunoscută drept ”Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziştilor de către ruşi în 1945.

Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul ”denazificării” în acea ţară, ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat oficial. 

„Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială»”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC. „El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai afirmat Wallace.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *