Afaceri

Războiul ANRE – „Moldovatransgaz” continuă

Delapidările depistate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în activitatea „Moldovatransgaz” se ridică la peste un milion de lei, 42 mln. dintre care fiind prejudicii aduse statului. De cealaltă parte, reprezentanţii întreprinderii dau de înţeles că Agenţia caută nod în papură şi că, dimpotrivă, ei au economisit 42 mln. lei. Rugaţi să aducă dovezi în această privinţă, ei afirmă că documentele cu privire la aceste lucrări au fost lichidate…

După ce, în aprilie 2012, ANRE anunţa că „Moldovatransgaz” (MTG) a cheltuit nejustificat 58,6 mln. lei la reparaţia capitală a gazoductului Razdelnaia-Ismail, vineri, Agenţia a precizat că aceeaşi întreprindere a majorat nejustificat cheltuielile pentru construcţia gazoductului de branşament de presiune înaltă Tocuz-Căinari-Mereni cu alte 55,7 mln. lei. Şi de data aceasta, MTG a utilizat aceeaşi schemă, cu două excepţii. În primul rând, în joc a mai apărut un intermediar, firma moldovenească „Senpolis-Lux”. În al doilea rând, prejudiciile au fost aduse nu numai întreprinderii, ci şi bugetului de stat, în sumă de 42 de mln. lei.

Potrivit MTG, necesitatea construcţiei gazoductului respectiv cu o lungime de 60 km şi cu o capacitate de transportare de 800 mln. metri cubi pe an a apărut încă în 1992. Atunci când Chişinăul, căruia îi revine peste 50% din consumul de gaze naturale din RM, a fost debranşat de la reţeaua de gaze de către autorităţile de la Tiraspol, care au blocat gazoductul magistral Odesa-Tiraspol-Chişinău pentru partea dreaptă a Nistrului. Lucrările au început în 2006, iar după construcţia a 16,5 km de gazoduct, MTG a invocat incapacitate de plată. Astfel, din 2007 Ministerul Economiei a acoperit restul cheltuielilor din haznaua publică.

Preţul ţevilor creştea în tren

Ca antreprenor general al lucrărilor, MTG a ales să procure ţevile pentru construcţia gazoductului de la firma „Senpolis-Lux”. În cadrul şedinţei ANRE de vineri, Vitalie Boghean, directorul adjunct al întreprinderii, a motivat această alegere prin faptul că respectiva firmă a venit cu cea mai bună ofertă: „Dacă alte întreprinderi efectuau livrarea cu plată în avans, „Senpolis” şi-a asumat angajamentul de a livra, devama şi transporta ţeava la depozitul de pe şantier cu condiţia achitării în decurs de 30 de zile bancare din momentul livrării”. Întrebat însă de ce nu a cumpărat ţevile direct de la producătorul din Ucraina, Boghean n-a găsit un răspuns clar.


Foto 1.

Dacă ANRE are dreptate, putem presupune că, prin acest intermediar, preţul ţevilor putea să crească din senin pe drum, ca şi în cazul gazoductului Razdelnaia-Ismail, păstrând totodată curate mâinile celor de la MTG. Conform schemei prezentate de ANRE, producătorul ucrainean, uzina „Khartsyzsk Tube Works”, vindea ţevile firmei elveţiene „Leman Comodities” la preţul de 1020 USD pentru o tonă, preţ declarat şi în vama ucraineană. Ciudăţenia se producea în vama moldovenească, unde aceeaşi cantitate de ţevi, rămânând în aceleaşi vagoane, era declarată deja de o firmă americană, „Linset LLC Gmbh”, cu 640 dolari pe tonă mai scump (Foto 1). Schema este dovedită şi de alte facturi, pe care TIMPUL a reuşit să le obţină. Bunăoară, la 28 martie 2007, „Leman Commodities” a declarat în vama ucraineană 23,727 tone de ţeavă, încărcate în vagonul 63521454, la preţul de 1180 USD (foto 2), pentru ca acestea să fie declarate în vama moldovenească de către „Linset LLC Gmbh”, la preţul de 1600 USD (foto 3). În toate actele menţionate, drept beneficiar figura „Senpolis-Lux”.

Intermediarii nu mai sunt, actele au fost distruse

Firma „Linset LLC Gmbh” era înregistrată în SUA, avea adresa juridică în Elveţia şi cont bancar în Lituania, iar fondatori îi erau două firme off-shore de pe insulele Nuie şi, respectiv, Belize. După finisarea construcţiei gazoductului Tocuz-Căinari-Mereni, în 2008, ea a fost lichidată de către autorităţile americane. Cât ţine de „Senpolis-Lux”, chiar dacă şefii de la MTG o prezintă ca pe un partener de bună-credinţă, trezeşte şi ea unele dubii. Îşi are adresa juridică în satul Albiniţa, pe str. Socoleni 1, fondatoare fiindu-i Liubov Beşlega şi Svetlana Lapşina. Satul se află în r-nul Anenii Noi, dar din informaţiile „Moldtelecom” în el nu există nici strada Socoleni, nici locuitori cu numele Beşlega sau Lapşina. Mai mult, în 2010, Fiscul a declarat „Senpolis-Lux” drept firmă-fantomă. „Operaţiunile de import al ţevilor au fost efectuate de „Senpolis”, pe care, dacă e fantomă, n-o mai găseşti”, confirmă şi Vitalie Rusu, specialist principal al ANRE.


Foto 2

Dacă însă admitem că Agenţia nu are dreptate, pare foarte ciudat faptul că documentele privind tranzacţiile cu „Senpolis-Lux” au fost nimicite. Vitalie Rusu ne spune că, la 29 martie 2012, ANRE a solicitat de la „Moldovatransgaz” contractul cu intermediarul din RM, ca să i se răspundă că actele cu pricina au fost lichidate cu 15 zile înainte, adică la 14 martie, în conformitate cu nomenclatorul documentelor tip şi termenelor de păstrare, aprobat de Serviciul Arhivei de Stat a RM. „Nu văd sensul distrugerii unor acte de asemenea importanţă în contextul în care MTG ştia că îi verificăm activitatea”, constată alt specialist al ANRE, Tatiana Cebotari.

„Vă rog frumos, nu amăgiţi oamenii!”. A fost reacţia aceleiaşi surse după ce, în cadrul şedinţei de vineri, reprezentanţii MTG nu găseau cum să se apere, iar fiind rugaţi să prezinte dovezi concludente în sprijinul lor, afirmau că documentele nu mai există. „Ei motivează creşterea preţului ţevilor în vamă prin includerea cheltuielilor suplimentare, deşi în declaraţiile vamale nu sunt indicate asemenea cheltuieli, după cum prevede Codul Vamal”, explică Cebotari.

MRG asigură că nu a comis abateri

La rândul său, MTG regretă că ANRE nu a ţinut cont de argumentele sale. Într-un comunicat de presă al întreprinderii se arată: „Decizia ANRE denigrează reputaţia profesională şi imaginea MTG – întreprinderea de bază pentru transportarea şi tranzitarea gazelor naturale atât consumatorilor RM, cât şi celor din ţările din regiunea Balcanilor. Funcţiile de beneficiar şi executor principal al construcţiei gazoductului Tocuz-Căinari-Mereni au fost puse pe seama MTG, conform Hotărârii Guvernului nr. 191 din 20 februarie 2006 şi prevederilor Legii cu privire la gaze. În 2006, ANRE i s-a recomandat să prevadă resurse tarifare de acoperire a cheltuielilor aferente construcţiei. În 2008, Curtea de Conturi a controlat corectitudinea cheltuielilor investiţiilor capitale alocate din bugetul de stat în 2007 şi nu a identificat abateri. ANRE a avut acces la toate actele necesare din 2006 până în prezent, şi constatarea că MTG nu ar dispune de careva documente justificative nu corespunde adevărului. Dacă este necesar, aceste acte pot fi solicitate de la organele de resort. Nici la darea în exploatare a gazoductului nu au existat vicii de caracter juridic sau economic”.


Foto 3

Cei de la MTG amintesc că activitatea întreprinderii a fost verificată nu doar de Curtea de Conturi, ci şi de Fisc, CCCEC şi alte instanţe, dar nimeni nu a constatat vreo fraudă. Pe de altă parte, specialişti ai ANRE ne şoptesc că, în timpul controlului, unii angajaţi din instituţiile menţionate ar fi încercat să-i convingă să preia actele lor de control, să facă modificări neesenţiale în text şi să le semneze din numele ANRE. Aşa cum aceste spuse nu sunt probate, nu le prezentăm ca dovezi.

„Important este că aceşti bani nu vor fi incluşi în tarif”

Directorul general al ANRE, Victor Parlicov, susţine că nu are nicio intenţie de a se răfui cu MTG. El ne-a spus că, după rezultatele anunţate de ANRE în aprilie, Procuratura a pornit un dosar penal cu privire la fraudele descoperite de Agenţie la reparaţia gazoductului Razdelnaia-Ismail. Între timp, şi MTG a acţionat ANRE în judecată. „Şi atunci considerau că nu avem probe suficiente privind majorarea costurilor la servicii şi că au ales cea mai bună ofertă. Să vedem ce vor decide organele de drept. Totuşi, nu fraudele economice ţin de competenţa noastră, ci faptul că, reuşind să constatăm umflarea de cost, am decis să nu includem aceşti bani în tarif. Este singura metodă, prin care penalizăm ineficienţa unor întreprinderi titulare de licenţă reglementată”, afirmă Parlicov. ANRE a decis să trimită Procuraturii şi rezultatele controlului anunţate vineri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *