Istorie

Războiul de la Nistru. O epopee a libertății

Cartea este consacrată comemorării a 200 de ani de la ocupația ruso-sovietică și a celor două decenii de la războiul moldo-rus de la Nistru.

Chiar de la bun început, autorul insistă să spună cu un sentiment de modestie: „Avem convingerea că efortul nostru nu a fost zadarnic și prin această modestă contribuție ne aducem și noi obolul de recunoștință, în primul rând, față de acei care au căzut pe câmpul de luptă pentru independența țării și întregirea neamului românesc”. În cele 847 de pagini ale „Epopeii libertății”, Anatol Munteanu face un tur de orizont, cu incursiuni istorice asupra vitregiilor la care au fost supuși românii basarabeni, dar și cei din stânga Nistrului, de către cotropitorii de la Est. În capitole aparte, el vorbește despre soarta moldovenilor din Basarabia și a celor din stânga Nistrului aflați sub ocupație rusească. Sunt prezentate convingător și documentat evenimentele care au precedat și realizat Unirea de la 1918, genocidul declanșat de regimul bolșevic în Republica Autonomă Moldovenească, dar și cele care au provocat a doua cotropire a Basarabiei de către rușii bolșevici. Colonel dr. Munteanu descrie cu amănunte de martor ocular lupta basarabenilor pentru independența lor față de imperiul sovietic, oprindu-se detaliat la diversiunile secesioniste organizate și dirijate de Moscova, inclusiv diversiunea găgăuză.

Totuși, cea mai impresionantă parte a cărții sunt capitolele în care autorul descrie începutul, derularea și sfârșitul războiului de la Nistru din 1992. Ca fost militar, el a avut posibilitatea să acumuleze mai multe documente din acele timpuri, documente care vorbesc convingător despre implicarea în lupte a Armatei a 14-a ruse, a mercenarilor cazaci, diferiți pușcăriași și vagabonzi ruși aduși la Nistru, unde erau plătiți și hrăniți ca să lupte „împotriva românilor”. Se face o analiză și a capacității de ripostă a forțelor de luptă moldovenești, aducându-se drept exemplu de eroism luptele de pe fronturile Coșnița-Doroțcaia, Cocieri-Dubăsari, faptele de bravură ale polițiștilor din Călărași, Soroca, Drochia, incursiunile în spatele inamicului ale grupurilor de partizani „Burunducii”, „Scorpionii”, „Dacii”…

Într-un cuvânt de apreciere a „Epopeii libertății”, comandor (r), prof. univ. dr. Jipa Rotaru spune: „Scrisă într-un ritm alert, zguduitoare ca mesaj, cartea-operă a comandorului patriot Anatol Munteanu se întruchipează într-un zguduitor mesaj și, totodată, semnal de alarmă transmis tuturor celor care, indiferent de meridianul pe care se află, mai cred că dreptul forței mai poate înlocui forța dreptului…”.
Noi îi îndemnăm pe cititori să caute „Epopeea libertății”. Este o carte care trebuie citită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *