Externe

Războiul din Ucraina zguduie politica italiană și provoacă destrămarea celui mai mare partid din guvern

Ministrul de externe Luigi Di Maio părăsește mișcarea populistă aflată în cădere liberă în sondaje și ia cu el un număr mare de deputați, pentru a susține politica guvernamentală puternic pro-ucraineană, scrie Financial Times.

Mișcarea Cinci Stele (M5S), cel mai mare partid din guvernul de uniune națională al premierului italian Mario Draghi, se rupe în două, după ce liderii săi s-au certat pe tema războiului din Ucraina și a sprijinului militar acordat Kievului de către Roma.

Ministrul de externe Luigi Di Maio, una dintre cele mai proeminente figuri ale M5S, a susținut ferm sprijinirea Ucrainei și implicit furnizarea de arme, în acord cu aliații din NATO și UE. Însă liderul partidului, Giuseppe Conte, fostul premier, a adoptat o poziție critică, susținând că înarmarea Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul.

Tensiunile au ajuns la apogeu marți seara, când Di Maio a anunțat că părăsește gruparea și că ia cu el cel puțin 60 dintre cei 227 de parlamentari, pentru a forma un nou grup parlamentar pro-guvernamental.

Deși scindarea M5S nu lovește imediat în stabilitatea guvernului Draghi, există speculații că Giuseppe Conte ar putea, în cele din urmă, să-și scoată aripa mai radicală a partidului din coaliția de guvernare.

Mișcarea anti-sistem M5S a câștigat alegerile din 2018, atrăgând votul italienilor nemulțumiți cu o retorică împotriva elitelor politice și a birocraților UE. Dar, după patru ani la putere, partidul, încă cel mai mare din parlament, s-a prăbușit în sondaje.

Implozia evidențiază modul în care războiul din Ucraina agită politica în Italia, care a menținut în mod tradițional legături bune cu Rusia, are tendințe pacifiste – încurajate în mod activ de biserica catolică – și este suspicioasă față de rolul Washingtonului pe scena internațională.

De la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene instalat în funcția de prim-ministru pe fondul unei crize politice anul trecut, a resetat însă politica externă italiană, arătând puțină simpatie pentru Moscova și susținând o acțiune coordonată a UE pentru sprijinirea Ucrainei.

Pe măsură ce conflictul se prelungește, abordarea fermă a lui Draghi devine însă o problemă internă din ce în ce mai delicată pentru partidele din coaliția sa eterogenă, care include alături de M5S vechiul Partid Democrat, de centru-stânga, și formațiunea dreptei radicale naționaliste și xenofobe Liga.

„Opinia publică nu coincide cu cea a guvernului”, a explicat pentru Financial Times Daniele Albertazzi, profesor de politică la Universitatea din Surrey. „Cea mai mare parte a opiniei publice nu este pro-Putin și pro-Rusia, dar este foarte sceptică în ceea ce privește motivele NATO”, a adăugat acesta.

Situația este cu atât mai complicată cu cât războiul are consecințe economice resimțite din plin de italienii confruntați cu creșterea costurilor de trai.

Popularitatea M5S s-a erodat puternic în ultimii ani, pe măsură ce acesta a încercat să facă tranziția de la o mișcare de protest la un partid de guvernare. Sondajele arată că gruparea este susținută acum de mai puțin de 15% din electorat – în scădere dramatică de la aproape 33%, în 2018. La alegerile locale, M5S a pierdut controlul asupra multor administrații din orașe cheie în alegerile locale, inclusiv Roma.

Alessandro Marrone, director al programului de apărare la Institutul de Afaceri Internaționale din Roma, a explicat că războiul din Ucraina a pus și mai multă presiune asupra grupării, din care fac parte activiști influențați de tradiția pacifistă și antiamericană a Italiei.

„Mișcarea Cinci Stele a devenit din ce în ce mai mainstream în ultimii patru ani, cu o poziție mai europenistă și pro-atlantică, dar o parte din ea rămâne sceptică în această privință”, a spus el.

M5S nu este singurul grup populist din coaliția lui Draghi care se confruntă cu o erodare vizibilă. Partidul Liga, al lui Matteo Salvini – care a avut legături oficiale cu partidul Rusia Unită, aliat al președintelui rus Vladimir Putin – luptă și el pentru a rămâne relevant pe partea dreaptă a spectrului politic.

Liga, care a fost la guvernare alături de M5S, după care a ieșit, numai pentru a se alătura guvernului de uniune națională, a scăzut și el în sondaje, de la 30 la 15%.

De dificultățile celor două mișcări populiste beneficiază Fratelli d’Italia (FDI), conduși de abila politiciană Giorgia Meloni. Gruparea care își are rădăcinile în politica post-fascistă a profitat de faptul că este singurul partid parlamentar din afara guvernului.

FDI a ajuns la 22% în sondaje în ultimele luni, cu puțin în fața Partidului Democrat, care este creditat și el cu susținerea a peste 20% dintre alegători.

În vreme ce Salvini va participa cel mai probabil la alegerile de anul viitor într-o alianță cu partidul lui Meloni, viitoarea direcție a M5S este neclară.

„Cinci Stele este în descompunere”, a declarat Albertazzi. „Nu știu încotro se îndreaptă, nu știu cine vor să fie. Electoratul poate vedea acest lucru – și pas cu pas, ei dispar”, a concluzionat expertul.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *