CSI / Rusia

Războiul scindează Partidul Comunist din Rusia. Val de demisii și expulzări în rândul celor care nu susțin invazia lui Putin

Oficial, Partidul Comunist din Rusia susține invazia Ucrainei. Însă, în realitate formațiunea politică a fost zdruncinată de opiniile contradictorii ale membrilor săi, arată o investigație a site-ului independent rus Meduza. De ce unii dintre comuniștii ruși se opun războiului? 

Toate formațiunile politice din Duma de Stat a Rusiei susțin invazia Ucrainei, însă Partidul Comunist al Federației Ruse (KPRF) a fost printre ultimele care și-au exprimat public sprijinul. 

La început, nimic nu i-a împiedicat pe membrii de partid să-și exprime opiniile antirăzboi, a declarat o sursă pentru Meduza. Așa că, la câteva zile de la invazie, pe 27 februarie, mai mulți membri ai KPRF și activiști ruși au lansat o inițiativă împotriva războiului. Au creat grupuri de Telegram și VKontakte (cea mai mare rețea de socializare rusească, n.r.) numite „Membrii KPRF/LKSM sunt împotriva războiului”. LKSM este abrevierea rusă pentru organizația de tineret a partidului, Uniunea Tineretului Comunist Leninist.

„Unul dintre autorii inițiativei antirăzboi a declarat, sub protecția anonimatului, că partidul a contracarat mișcarea cu un decret intern prin care membrii KPRF erau instruiți să nu publice poziții personale referitoare la război și să se alinieze narativului dictat de Partidul Comunist”. 

Ulterior, membrilor Partidului Comunist din filialele regionale li s-a interzis explicit să se alăture inițiativelor antirăzboi și chiar să aprecieze cu like-uri mesajele publicate pe grupurile din social media. În cele din urmă, contul public de pe VKontakte a dispărut, iar cei care s-au alăturat grupului privat au fost somați de conducerea regională a partidului să-l părăsească. Astfel, riscă acțiuni disciplinare și chiar expulzarea.

Război de eliberare vs război imperialist

Două tabere s-au format în interiorul Partidului Comunist. Primii – pe care membrii intervievați de Meduza i-au numit „adepți ai etatismului” – numesc invadarea Ucrainei „un război de eliberare”. Ceilalți, în principal legislatori mai tineri și membri ai aripii de tineret a partidului, îl consideră „un război imperialist” și contrar principiilor marxist-leniniste. 

Un deputat comunist din Siberia a declarat că membrii organizației de tineret a partidului formează nucleul antirăzboi. Dar nu doar noua generație se opune invaziei.

„Mai multe ramuri au trimis solicitări Comitetului Central cerând partidului să-și nuanțeze poziția pro-război, chiar înainte de declarația finală a liderului Ghennadi Ziuganov.”

„E ca și cum te-ai împușca singur în picior”

La ședințele ulterioare ale comitetului executiv, deputatul a precizat că a planat nedumerirea în rândul membrilor. KPRF a votat pentru „recunoașterea republicilor populare Donețk și Lugansk ca state independente”, dar un război total a fost considerat „nepotrivit” pentru conducerea partidului.

„Apărarea Donbasului este una. Bombardarea Kievului este cu totul altceva”, a explicat deputatul citat de Meduza. 

„Mai multe filiale regionale ale organizației de tineret a Partidului Comunist au lansat declarații împotriva războiului pe rețelele sociale, inclusiv filialele din Moscova, Penza, Novosibirsk și Saratov. Dar, conform mai multor surse, postările au fost șterse după câteva ore”.

Deși nu este de acord cu războiul, deputatul citat de Meduza crede că nu are niciun rost să-și exprime poziția public. 

„E ca și cum te-ai împușca singur în picior. O jumătate de oră mai târziu, ei te-ar fi sunat și ți-ar fi cerut să ștergi declarația împotriva războiului. Nimic nu s-ar fi schimbat”.

57 de demisii într-o singură zi

Acesta susține că, personal, nu cunoaște membri care să fi fost expulzați din cauza viziunilor antirăzboi, dar confirmă că mai multe persoane au părăsit partidul, iar altele „și-au predat certificatul de membru”.

Potrivit mai multor relatări din mass-media ruse, filiala din Surgut a rămas cu doar șase membri, după ce 57 au demisionat în aceeași zi. 

„Pentru Rusia, acesta este cu siguranță un război imperialist. Nu luăm deloc în calcul Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, din moment ce orice autoorganizare și voință a poporului sunt trimise la dracu odată cu sosirea oficialităților de securitate ruse”, a declarat și o altă sursă apropiată conducerii regionale a KPRF.

Pe 31 mai, Partidul Comunist a organizat o întâlnire între membrii activi ai partidului rus. Potrivit unei înregistrări a evenimentului obținute de Meduza, prim-vicepreședintele Comitetului Central, Iurie Afonin, a încercat să calmeze spiritele și a dat asigurări că „99% dintre membrii și susținătorii partidului” sprijină poziția prorăzboi.

Cei care condamnă războiul sunt „trădători”

Totuși, legiuitorii KPRF din mai multe regiuni rusești s-au declarat împotriva războiului, chiar dacă protestele lor au luat diverse forme. 

În timpul unei reuniuni a Adunării Legislative din Primorski Krai, un grup de deputați a cerut încetarea războiului și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. 

„Guvernatorul regional, Oleg Kozhemaiko, i-a catalogat pe aceștia drept trădători și a susținut că poziția lor este „antirusă, antipartid și antiumană”.

Șeful fracțiunii partidului a promis că va lua „măsurile cele mai dure” împotriva lor, susținând că „au dezonorat KPRF”. Drept urmare, doi membri au fost expulzați.

Divergențele dintre comuniști, pe placul Kremlinului

În regiunea Lipetsk, legislatorii Partidului Comunist au refuzat să susțină mai multe inițiative prorăzboi, inclusiv o declarație de sprijin prezentată de membrii partidului aflat la guvernare, Rusia Unită.

Administrația Putin este „mulțumită” de apariția disputelor dintre comuniști. Potrivit unei surse Meduza apropiate Kremlinului, speranța este că o luptă publică împotriva politicienilor antirăzboi va îndepărta tinerii cu aspirații politice, dar și electoratul urban. 

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *