CSI / Rusia

Reacția lui Prigojin, „Bucătarul lui Putin”, la comparația sa cu Rasputin

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, numit „Bucătarul lui Putin” a răspuns duminică, 22 ianuarie, la comparaţiile dintre el şi Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei, informează Reuters.

Ziarul Financial Times a scris în weekend despre influenţă din ce în ce mai mare a lui Prigojin asupra Kremlinului, comparând-o cu cea a călugărului ortodox Grigori Rasputin, care avea o influenţă considerabilă asupra soţiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, scrie Agerpres.

Abia în luna septembrie, anul trecut, Prigojin a recunoscut că a fondat grupul Wagner, care joacă un rol major în încercările armatei ruse de a cuceri regiunea Donbas din estul Ucrainei.

”Nu sunt foarte familiarizat cu povestea lui Rasputin, dar, din câte ştiu, o calitate importantă a lui Rasputin a fost că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinţ cu incantaţii”, conform serviciului de presă al lui Prigojin, care l-a citat cu referire la articolul apărut în Financial Times.

”Din păcate, eu nu opresc fluxul de sânge. Eu îi fac să sângereze pe duşmanii patriei noastre. Şi nu prin incantaţii, ci prin contact direct cu ei”, a ţinut să precizeze Prigojin.

Grupul de mercenari Wagner a fost desfăşurat în mai multe ţări africane, în general pentru a combate insurgenţi. În ultimele luni, Prigojin a apărut în clipuri video online în care încearcă să atragă deţinuţi din închisorile ruseşti să se alăture grupării sale pentru a lupta în Ucraina.

Financial Times nu este primul care compară rolul său în relaţia cu Kremlinul cu cel jucat de Rasputin la curtea imperială rusă. Un jurnalist rus a făcut aceeaşi comparaţie anul trecut.

Ziarul a mai declarat că Prigojin, la fel ca cecenul Ramzan Kadîrov, un alt susţinător activ al războiului declanşat de Rusia în Ucraina,”s-a poziţionat ca un critic înflăcărat al elitelor politice, militare, birocratice şi de afaceri care aparent îl dezamăgesc pe Putin cu abordarea lor incompetentă şi fără tragere de inimă faţă de război”.

Prigojin a spus că au fost ”absolut clare” comparaţiile, iar rolul său este acela de a-i readuce pe occidentalii aflaţi în derivă pe linia cea dreaptă. ”Atunci când copiii fac răutăţi, ei încearcă să atragă atenţia tatălui lor cu tot felul de şiretlicuri neaşteptate”, a scris acesta. ”De aceea, tot ceea ce trebuie să facă americanii este să vină la tata, să îşi ceară iertare şi să continue să se comporte normal”, potrivit surselor citate.

Rasputin a fost asasinat în anul 1916 de un grup de nobili ruşi care se temeau de influenţa sa crescândă asupra familiei ţariste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Nu, absolut nu! Nu poate fi comparat în nici un fel cu Rasputin, care exercita o seducție diabolică asupra oamenilor. El poate fi comparat cel mult cu ”scula” lui Rasputin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *