Social

REALITATE ÎNGRIJORĂTOARE: Elevii pot cumpăra alcool „din curtea școlii”

În baza acestor date, prezentate de UNICEF, noi am decis să aflăm cât de ușor elevii din Chișinău pot face rost de băuturi spirtoase. Observațiile au confirmat o presupunere alarmantă. De obicei, școlarii pot cumpăra alcool chiar în preajma instituției de învățământ pe care o frecventează. Pentru un ban în plus vânzătorii sunt dispuși să vândă tărie oricui.

„Vânzătorul nu se interesează câți ani ai”

Era marți dimineața. Mă aflam în preajma Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din sectorul Botanica al Capitalei. La pauza dintre prima și a doua oră, am zărit cum câteva grupuri de elevi au mers direct în marketul care se află la doar câteva zeci de metri de instituție. Pe geamul de la intrare și pe cel lateral se văd postere cu publicitate la vodcă. De la locuitorii din zonă aflu că „de acolo școlarii obișnuiesc să-și cumpere țigări și alcool”. În timp ce tinerii din clasa a noua își umpleau plămânii cu nicotină, m-am apropiat de ei și am intrat în vorbă. „De unde aș putea cumpăra alcool aici?”. „De unde dorești. În regiunea asta sunt multe locuri, bani să ai”, îmi răspunde zâmbind unul dintre elevi. Îi întreb dacă și cei care n-au atins majoratul pot procura alcool. „Nimeni nu te întreabă nimic. Ai dat banul, ți-a dat vodca și te-ai dus mai departe! Chiar dacă unii se interesează de documente sau nu vor să-ți vândă, rogi pe cineva din clasele mai mari să-ți cumpere. Dar asta se întâmplă foarte rar. De obicei vânzătorul nu se interesează câți ani ai”, a mărturisit același școlar, în timp ce colegii săi își uscau buzele cu țigări de o aromă mentolată.


Chișinău, sec. Botanica, în preajma Liceului „Nicolae Iorga”. Locul unde școlarii „se relaxează” în pauzele dintre ore sau după lecții

Odată cu sunetul la următoarea lecție, elevii au zbughit-o spre școală, iar eu am intrat în market să văd ce zic angajații. De cealaltă parte a tejghelei era un bărbat trecut de 30 de ani, cu un început de chelie. Îl întreb dacă vin copiii din liceu să cumpere țigări și alcool. „Vin în fiecare ziulică. Țigări cumpără la fiecare pauză, iar alcool după lecții sau seara. Le vând doar la cei din clasa a 12-a, care-s majori. Îi cunosc bine. Se întâmplă ca ei să cumpere și pentru cei mai mici, dar eu deja nu-i mai urmăresc cui dau pachetul de țigări sau sticla cu bere. Dar asta nici nu-i cel mai grav, o parte dintre ei consumă chiar și droguri. De când am magazinul ăsta am observat că generația care crește acum cam scapă de sub control”, a comunicat vânzătorul.

Marketul în care am intrat nu doar că se află la câteva zeci de metri de liceu, acesta este chiar gard în gard cu o grădiniță. Imaginile zilnice pe care le văd copiii din această instituție sunt elevii cu țigări și alcool în mână, dar și publicitatea la vodcă afișată pe toți pereții magazinului.


Pe geamul magazinului se face publicitate la alcool

Consumul de alcool la o vârstă fragedă, poate duce la alcoolism

În Hotărârea de Guvern privind aprobarea Regulilor de comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice, se menționează că se interzice vânzarea băuturilor alcoolice persoanelor care nu au atins vârsta de 16 ani. Totodată legea interzice comercializarea tăriei în instituţiile de învăţământ, medicale, preşcolare şi în alte locuri de educaţie. La fel, alcoolul nu poate fi comercializat în cămine pentru elevi şi studenţi, în întreprinderile comerciale din apropierea instituţiilor preşcolare şi de învăţământ pentru copii (aflate în raza a 50 m de la ele), în construcţiile sportive şi pe teritoriul aferent acestora, pe terenurile sportive, în ospătării dietetice şi în cafenele pentru copii, în locuri de comerţ pentru copii şi adolescenţi etc.

Potrivit lui Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie, în țara noastră societatea deja nu mai sancționează consumul de alcool și, prin urmare, tot mai mulți tineri aleg să-și tulbure mințile fără ca să fie judecați. „Înainte acest lucru era văzut ca o rușine, dar acum băutura a devenit o normă. Familiile trebuie să le ofere educația necesară. Părinții nu înțeleg, dar cu cât mai devreme copilul începe să consume alcool, cu atât mai mare este probabilitatea ca pe viitor acesta să devină alcoolic. La o vârstă fragedă, băutura poate provoca dezvoltarea unor afecțiuni fizice, psihologice sau chiar mintale”, menționează specialistul.

Mihai Oprea a mai spus că în instituția pe care o conduce nu sunt aduși elevi dependenți de alcool, dar asta nu înseamnă că ei nu există. Inițial ei nu manifestă semne de boală și nici nu realizează că acest lucru le afectează sănătatea. Dânsul este convins că fenomenul respectiv capătă amploare pentru că mulți părinți pleacă la muncă peste hotare, iar copiii rămân acasă în grija bunicilor sau a vecinilor și nu are cine să le ofere educația necesară.


Foto simbol

Psihologii, la rândul lor, susțin că discuțiile cu elevii privind impactul alcoolului, tutunului sau a drogurilor ar trebui sa înceapă cu mult înainte ca aceștia să aibă ocazia să experimenteze noile ispite. O bună informare a școlarilor despre riscuri și impact ar putea crește șansele ca aceștia să spună nu, atunci când vor fi puși în situația de a alege. Totuși, specialiștii atenționează că o abordare prea rigidă a subiectului i-ar putea determina pe copii să respingă sau să ignore sfaturile primite. Prin urmare, se recomandă ca discuția să fie una deschisă, bazată mai degrabă pe exemple concrete, decât moralizatoare.

Specialiștii sunt de părerea că pentru prevenirea și reducerea consumului de alcool este nevoie de măsuri de protejare a tinerilor şi a copiilor, scăderea consumului de alcool înaintea vârstei legale, reducerea daunelor suferite de copiii din familiile care se confruntă cu probleme legate de alcool și reducerea expunerii la alcool în timpul sarcinii.

Practica altor state…

Într-o statistică internațională, publicată recent, se arată că jumătate dintre elevii cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, din Uniunea Europeană, au băut alcool în ultima lună, deşi în majoritatea ţărilor vârsta legală pentru consum este de 18 ani.

În Suedia şi în alte state membre ale UE, vânzătorii le solicită cumpărătorilor să arate cartea de identitate pentru a demonstra că nu sunt minori. În caz contrar, amenzile aplicate comercianţilor sunt de câteva mii de euro. În SUA, vânzătorii de alcool au dreptul să ceară actele de identitate ale unui tânăr pentru a verifica dacă are 21 de ani (limita pentru alcool). Dacă încalcă legislaţia, comercianţii suportă amenzi între 200 şi 6.000 de dolari, iar copiii pot fi pedepsiţi cu ore de muncă în folosul comunităţii şi cu amenzi.

În țara noastră, potrivit Codului Contravenţional, comercializarea către minori a produselor din tutun şi băuturilor alcoolice se sancţionează cu amendă de la 1600 la 2400 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi cu amendă de la 4000 la 7000 de lei, în cazul persoanelor juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. Anterior, amenda pentru persoana fizică varia de la 1200 la 2000 de lei, iar pentru cea juridică – de la 2000 la 4000 de lei.

Într-un raport al UNICEF se arată că 80 la sută dintre tinerii moldoveni de 15-24 de ani consumă băuturi alcoolice, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au lunar experienţe de consum excesiv de alcool. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *