ActualitateExterne

Rebelii Houthi atacă din nou

Firma britanică de securitate maritimă Ambrey spune că un vrachier, aflat sub pavilionul Insulelor Marshall, deținut de Grecia, a fost vizat de rachete în două incidente separate în două minute în timp ce tranzita prin strâmtoarea Bab al-Mandab.

Se pare că bulkerul a fost lovit și a suferit daune fizice pe partea tribord, adaugă Ambrey.

Ambrey a raportat pentru prima dată că transportatorul a văzut un proiectil în apropierea navei la 23 de mile marine nord-est de Khor Angar din Djibouti și la 40 de mile marine sud-vest de orașul-port Mokha din Yemen la Marea Roșie.

 

Atacurile rebelilor Hothi

Houthii din Yemen au atacat rutele maritime din Marea Roșie, ca parte a răspunsului lor la campania Israelului împotriva teroriștilor palestinieni, care sunt – la fel ca houthii – sprijiniți de Iran.

Atacurile Houthi au determinat SUA și Marea Britanie să lanseze valuri de lovituri în zonele controlate de rebeli din Yemen.

 

Cine sunt rebelii Houthi

Mișcarea Houthi, cunoscută oficial sub numele de Ansar Allah este o organizație politică și militară islamistă șiită care a apărut din Yemen în anii 1990. Este alcătuită în principal din Zaidi Shia, conducerea lor omonimă fiind extrasă în mare parte din tribul Houthi.

Sub conducerea liderului religios Zaidi Hussein al-Houthi, Houthii au apărut ca o mișcare de opoziție față de președintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, pe care l-au acuzat de corupție și fiind susținut de Arabia Saudită și Statele Unite. În 2003, influențați de organizația politică și militară șiită libaneză Hezbollah, Houthii și-au adoptat sloganul oficial împotriva Statelor Unite, Israelului și evreilor. Al-Houthi a fost ucis de armata yemenită la Saada în 2004, declanșând insurgența Houthi, după ce a rezistat ordinului lui Saleh de arestare.De atunci, mișcarea a fost condusă în mare parte de fratele său Abdul-Malik al-Houthi

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *