Actualitate

Rebeliune militară în Mali: Arestat de soldați, președintele demisionează și dizolvă parlamentul și guvernul / ”Nu vreau să curgă sânge”

​Președintele Mali, Ibrahim Boubacar Keïta, a demisionat după ce a fost arestat de armată, relatează televiziunea de stat citată de BBC News. Într-un mesaj televizat acesta a anunțat dizolvarea parlamentului și a guvernului.

”Nu vreau să curgă sânge pentru ca eu să rămân la putere”, a declarat el, la câteva ore după ce el și premierul Boubou Cissé au fost duși la o tabără militară lângă Capitala Bamako, lovitura de stat fiind condamnată de puteri regionale și Franța.

"Dacă astăzi, o anumită parte a forțelor armate vrea ca mandatul meu să se încheie prin intervenția lor, am cu-adevărat de ales?”, a mai spus Keïta. "Nu urăsc pe nimeni, dragostea pentru țara mea nu-mi permite acest lucruI. Dumnezeu să ne aibă în pază”, a mai declarat el.

Mai mulți soldați au preluat controlul asupra taberei militare Kati. Lovitura militară vine pe fondul unei stări de revoltă legată de soldele militare și conflictul nesfârșit cu jihadiștii, dar și pe fondul unor nemulțumiri legate de fostul președinte.

Keïta a câștigat al doilea mandat de președinte în 2018, însă au existat nemulțumiri legate corupție, situația economică și creșterea violenței în anumite comunități din țară, ceea ce a dus la mai multe proteste masive în ultimele luni.

Liderul opoziției conservatoare, Mahmoud Dicko, a cerut reforme, inclusiv formarea unui guvern de uniune națională, respingând anterior orice compromis cu Keïta.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *