Editorial

Recomandări adolescenților

E și foarte dificil din mai multe motive. Mai întâi, nimeni nu poate recomanda – dacă e sincer – cărți pe care nu le-a citit. Ori mă îndoiesc că preadolescenții și adolescenții de astăzi ar fi la fel de încântați, cum eram eu, de cărțile lui Alexandre Dumas. Cred că mușchetarii nu mai pot fi prizați ca acum 25 de ani. Un alt motiv pentru care recomand astfel de cărți cu greutate e din pricina faptului că mi-e greu să mai citesc astăzi "povești". Și, în fine, nu se prea scrie la noi literatură complexă pentru copii și adolescenți.

Autorii noștri fie scriu pentru copii de vârstă fragedă, fie direct pentru maturi. Am observat în schimb că există numeroși autori englezi și americani, preocupați de fantasy, capabili să scrie povești fantastice de mii de pagini, despre lumi fantastice, despre lupta dintre bine și rău, despre victoria binelui. Așa cum putem observa, sunt scriitori de real succes ale căror cărți au fost traduse în întreaga lume și ecranizate.
Am citit de multă vreme Cronicile din Narnia, ale scriitorului C.S. Lewis. O interpretare fantastică a învățăturii creștine. O recomand în special celor care vin din familii credincioase. În Narnia citim evanghelia interpretată altfel, povestită în limbajul basmelor, atât de drag copiilor. Cronicile din Narnia mai au și marele (dez)avantaj de a nu fi atât de cunoscute de cititor prin ecranizare. Astfel pot stârni mai mult interesul pentru lectură decât cărțile lui J.R.R. Tolkien, unul dintre cei mai îndrăgiți autori de fantasy din întreaga lume.

Am luat și am răsfoit atât Hobbitul, cât și trilogia Stăpânul inelelor. Și am văzut cu bucurie că aceste cărți ale lui Tolkien își păstrează savoarea, au mult umor și pot fi citite cu interes chiar dacă, așa cum spun astăzi tinerii, "am văzut filmul". Dacă filmul a exploatat mai mult partea dark, bătăliile și capcanele, în original putem să ne desfătăm cu imaginea raiului din pădurea Lothlorien, putem întâlni personaje minunate care lipsesc din film cum ar fi Beorn din Hobitul, episod la care am râs cu poftă, sau Tom Bombadil din Stăpânul Inelelor. Sunt multe povești care au rămas doar în carte. Ar fi trist ca un autor atât de fascinant, capabil să creeze o lume, să rămână cunoscut doar prin ecranizări. Și cred că adolescenților li s-ar părea și cartea la fel de captivantă ca filmul, dacă nu ceva mai mult.

Poate doar eu mă bucur și la vârsta aceasta de povești. Poate cei ca mine sunt puțini, dar dacă ținem cont de faptul că J.R.R. Tolkien e unul dintre cei mai traduși și vânduți autori din lume, cum e și autoarea romanelor Harry Potter (care pe mine mă încântă mai puțin), trag nădejdea că, indiferent de vârstă, copilul din noi va citi cu încântare Cronicile din Narnia și Stăpânul inelelor, iar un anunț lipit prin blocurile capitalei „cumpăr Hobitul, 200 lei” va fi pe deplin justificat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *